W Poznaniu powstał charytatywny e-book. Dochód z jego sprzedaży zostanie przekazany Polskiej Akcji Humanitarnej, która pomaga cywilom z terenów objętych wojną. To zbiór polsko-ukraińskich przepisów.
Pomysłodawczynią jest Katarzyna Bosacka, prezenterka telewizyjna.
Polecany artykuł:
- Na początku myślałam, że będzie to 20, może 30 przepisów. E-book rozrósł się do 72 przepisów, 150 stron, 80 zdjęć. Będzie przetłumaczony - na język angielski oraz ukraiński. To było duże zaskoczenie. Okazało się, że kapusta po wołyńsku różni się naprawdę od tego, co podawane jest w Kijowie. Nie miałam pojęcia, że kotlet po kijowsku, który chyba tylko u nas na świecie jest nazywany dewolajem, wszędzie indziej jest właśnie kotletem po kijowsku, i pochodzi stamtąd.
Razem z nią e-booka opracowała Aniela Rebelbach, urodzona w Łucku mieszkanka Poznania i półfinalistka programu Top Chef. Panie wspólnie przygotowały dania, które łączą oba kraje, choć są przygotowywane zupełnie inaczej.
- Najpierw było ustalanie przepisów, dużo rozmawiałyśmy, telefonowałyśmy do siebie, porównywałyśmy. Jest dużo podobieństw, ale też dużo różnic w kuchni. Później aktywnie pracowaliśmy razem z naszym fotografem. Cieszę się, że mogłam pomóc.
Zdjęcia do e-booka zrobił hiszpański fotograf - Julian Redondo Bueno, który mieszka w Poznaniu i zawodowo fotografuje potrawy serwowane w restauracjach z gwiazdkami Michelin w całej europie.
Charytatywnego e-booka możecie kupić w internetowym sklepie Katarzyny Bosackiej. Niebawem wydawnictwo miejskie ma także wypuścić zbiór przepisów w formie papierowej książki.