Hiszpański detalista poinformował że ten zrównoważony projekt umożliwia zamknięcie obiegu poprzez wykorzystanie resztek chleba, które na koniec dnia nie zostały sprzedane przez jego piekarnie w Valladolid, jako składnika do opracowania piwa, które będzie sprzedawane w całej Hiszpanii – informuje serwis portalspozywczy.pl.
Nowy składnik w piwie. Sposób na zamknięty obieg
Co daje nowy składnik w piwie? Jak się okazuje chleb dostarcza piwu skrobi i cukru, które podobnie jak słód są pierwiastkami niezbędnymi do prawidłowej fermentacji.
W przypadku pierwszej partii użyto 72% słodu jęczmiennego i 28% chleba, podczas gdy w przyszłości grupa jest przekonana, że można osiągnąć iloraz chleba na poziomie 40% lub 45%.
Piwo z dodatkiem chleba – ruszyła sprzedaż
El Corte Inglés powiedział, że dzięki wykorzystaniu chleba jako jednego ze składników Cerveza Mica, program ten oszczędza wykorzystanie gruntów ornych na zboże potrzebne do produkcji piwa, a także pomaga ograniczyć marnotrawienie żywności w łańcuchu produkcyjnym – czytamy w serwisie portalspozywczy.pl
Nowe piwo Mica de Pan można znaleźć w supermarketach El Corte Inglés i Hipercor w całej Hiszpanii, a także w wybranych sklepach Supercor.