Poznaliśmy Żabkę "od kuchni"
W ramach Światowego Dnia Jakości, Żabka Polska zorganizowała konferencję, podczas której opowiedziano o standardach jakościowych w sklepach sieci. Co więcej, mogliśmy wczuć się w rolę testera smaku i odwiedziliśmy pracownię sensoryczną! Szczegóły w artykule.
„Testerzy Produktów” decydują, co dobre i co trafi na sklepowe półki
Wszystkie produkty marek własnych poddawane są licznym analizom sensorycznym oraz badaniom laboratoryjnym. Są też testowane przez pracowników, współpracowników i franczyzobiorców Żabki w ramach programu „Testerzy Produktów”. Testerzy dzielą się swoimi spostrzeżeniami i uwagami, które następnie są analizowane przez zespoły odpowiedzialne za rozwój i wprowadzenie produktu do sieci. Dzięki ich opiniom łatwiej jest ocenić potencjał danego produktu i podjąć decyzję o wprowadzeniu go do sprzedaży. W ten sposób pracownicy, współpracownicy i franczyzobiorcy są bezpośrednio zaangażowani w proces doboru i selekcji nowości, mają realny wpływ na to, jakie produkty trafiają na półki sklepów, oraz stają się ambasadorami marek własnych - podano w komunikacie.
Co więcej, produkty marek własnych Żabki muszą spełnić nie tylko wymagania jakościowe wynikające z przepisów prawa, ale także te specyficzne, określone przez sieć. Ich dostawcy spełniają wyznaczone przez Żabkę standardy w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz podlegają regularnym audytom, potwierdzającym zgodność i powtarzalność procesów produkcyjnych - czytamy w komunikacie.
Jak wynika z danych w 2023 roku, sieć przeprowadziła ponad 900 analiz laboratoryjnych oraz ponad 1100 ocen sensorycznych realizowanych w centrum rozwoju produktów firmy. Każdy z produktów marek własnych jest dokładnie sprawdzany i analizowany na każdym etapie łańcucha dostaw. W 2023 roku regularnym kontrolom w zakresie jakości poddawanych jest blisko 360 produktów marek własnych oraz tych z oferty Żabka Café.
Polecany artykuł:
Test smaku. Spróbowaliśmy przedpremierowo nowego produktu Żabki!
Mogliśmy wczuć się w rolę prawdziwego testera smaku Żabki. Już niebawem do sprzedaży trafi panini z grzybami i boczkiem. Po skonsumowaniu mogliśmy wyrazić swoją ocenę w specjalnym programie. Należało uwzględnić 4 czynniki: wygląd, zapach, smak oraz konsystencja. Naszym zdaniem produkt zdał egzamin! Był smaczny, ciasto było chrupiące, a środek ciepły i rozpływający się.
Dodatkowo mogliśmy również być testerami sensorycznymi. Za pomocą węchu staraliśmy się rozpoznać zapachy produktów z Żabki. Okazało się, że zadanie nie było takie proste, polegając tylko na węchu, można było się bardzo pomylić.