"TasteAtlas" kulinarny przewodnik online po tradycyjnej żywności, który zawiera autentyczne przepisy, recenzje krytyków kulinarnych oraz artykuły naukowe na temat popularnych składników i potraw. Tym razem twórcy poradnika wytypowali najlepsze kuchnie świata.
"TasteAtlas". Polskie faworki jednym z najlepszych deserów na świecie!
Ludzie uwielbiają smażone potrawy, pomimo tego że nie uchodzą one za zbyt zdrowe. Jednak kto z nas od czasu do czasu, nie lubi klasyków, czyli kotletów schabowych? To danie jest naszym polskim dobrem narodowym, oczywiście piszemy to z humorystycznym akcentem. Jednak nie dziwi fakt, że skoro lubimy smażone, wytrwane potrawy, to tak samo uwielbiamy desery.
Kilka dni temu "TasteAtlas" opublikował zestawienie 100 najlepszych smażonych deserów na świecie. Na pierwszym miejscu zakwalifikowały się bomboloni z Włoch (wynik to 4,4 na 5 gwiazdek). Bomboloni to puszyste pączki. Drugie miejsce należy do bolas de berlim z Portugalii (4,4 na 5 gwiazdek), a trzecie miejsce ponownie przyznano Włochom za przekąskę graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki, które uzyskały 4,4 gwiazdek.
Z kolei Polska została nagrodzona za... faworki, które uzyskały 3,9 gwiazdek i zajęły 43 miejsce!
Polskie faworki to chrupiące wypieki smażone w głębokim tłuszczu, które smakiem i wyglądem są bardzo podobne do anielskich skrzydełek. Wykonane są z grubego i elastycznego ciasta składającego się z żółtek, mąki, śmietany i różnych aromatów. Zwinięte w cienkie, prostokątne kształty, każdy element jest skręcony w formie przypominającej ozdobne kokardki - wyjaśniają twórcy serwisu.
Zgadzacie się z takim wynikiem?