Gastronomia

Te desery przygotowuje mistrz świata w cukiernictwie. Zobacz, jak wygląda to wyjątkowe miejsce w Poznaniu [ZDJĘCIA]

Jest takie niepozorne miejsce na gastronomicznej mapie Poznania, o którym powinni wiedzieć wszyscy mieszkańcy i turyści odwiedzający stolicę Wielkopolski. Niedaleko Starego Rynku znajduje się "OVO Pracownia", gdzie wszystkie desery przygotowuje... mistrz świata! Szczegóły w artykule.

Na ulicy Dominikańskiej 7 w Poznaniu, znajduje się "OVO Pracownia". Miejsce to jest autorską cukiernią Michała Doroszkiewicza - Mistrza Świata i Polski Młodych Cukierników! Zobaczcie, jakie desery przygotowuje ten zdolny cukiernik. 

Fenomenalne desery przygotowywane przez mistrza świata - Michała Doroszkiewicza

Poznań ma powody do dumy! Może bowiem pochwalić się wyjątkowymi mieszkańcami! Jeżeli jeszcze nie byliście w "OVO Pracowni", to może warto to zmienić?

Zacznijmy od początku. Kim jest Michał Doroszkiewicz? Swoją przygodę rozpoczął w 1997 roku, kiedy przyjechał z rodzinnego Białegostoku do Poznania, aby zdobywać doświadczenie w pracowni Wojciecha Kandulskiego. Dodajmy jednak, że nie była to jego pierwsza praktyka cukiernicza. Zaczynał w kuchni mamy, która uczyła go już od dziecka przygotowywania deserów. Od dziecka uwielbiał przygotowywać słodkości.

Z kolei lista sukcesów Michała Doroszkiewicza jest naprawdę długa! Mistrz Świata (2002) i Polski Młodych Cukierników (2001), zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini Coppa del Mondo della Galateria (2014), brązowy medalista na Mistrzostwach Świata w Lodziarstwie w Szanghaju Marco Polo International Gelato Cup (2015) oraz Culinary World Cup w Erfurcie (2008, 2012). Team manager polskich cukierników podczas Coppa del Mondo della Galateria w Rimini (2016) oraz Coupe du Monde de la Patisserie – European Cup w Turynie (2018) z nominacją do finału konkursu Coupe du Monde de la Patisserie – w Lyonie (2019). Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego” oraz tytułem “Branżowa Osobowość Roku” - podano na stronie "OVO Pracowni".

Pan Michał, jest także trenerem profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych, podczas ćwiczeń przygotowuje ich na konkursy krajowe i międzynarodowe.

Jesteście ciekawi czego można spróbować u Michała Doroszkiewicza? Miejsce to słynie z monoporcji, które wyglądają, jak małe dzieła sztuki.

Sprawdźcie naszą galerię z "OVO Pracowni:

Lidia Serafin z Nowej Huty prowadzi rodzinną cukiernię już 40 lat. W październiku cukiernia będzie obchodziła 50 lecie działalności.