Zawsze lepiej wiedzieć coś więcej o kraju, do którego się wybierasz. Dzięki temu lepiej poznasz ludzi, kulturę i panujące zwyczaje. Tak więc zaczynamy! Na pierwszy ogień pizza!
Pizza - numero uno in Italia
Każdy ją uwielbia, a ona cieszy się światową sławą. Jednak ile krajów tyle sposobów na jej przyrządzanie. Na co zwrócić uwagę podczas wizyty we włoskiej pizzerii?
- Ketchup oraz pizza – dla Włocha takie połączenie jest nie tylko niezrozumiałe, ale i zwyczajnie niestosowne – zdecydujesz się sięgnąć po ketchup? Wielce prawdopodobne, że sprawisz wielką przykrość szefowi kuchni.
- Pizza na dwoje – ten sposób dzielenia się, uważany jest za duży nietakt ze strony turystów. Pizza stanowi kompletny posiłek dla jednej osoby.
- Pizzę należy jeść dłońmi
Poranna kawka!
Nie bez powodu napisałam „poranna”, ponieważ nieodłącznym kompanem poranków jest cappuccino. Spożywanie go o późniejszej porze (już po godzinie 10-11:00) jest zaskakujące i dziwne dla Włochów.
Sosy – kolebką kuchni włoskiej
Nieodłączna część dania – sosy. Pamiętaj, by nie pozostawiać sosu po skończonym posiłku. W tym celu lepiej sięgnąć po porcję chleba, którą bez problemu nabierzesz resztkę pysznego sosu! Jest to zwyczaj praktykowany na terenie całego kraju. Sosy są tutaj bardzo ważne.
Słodkie śniadania
Zawsze na słodko. Dla nas – Polaków potrafi to być zaskakujący wybór, jednak we Włoszech dominują śniadania słodkie (najczęściej odmiany słodkich rogalików!). Jeśli zdecydujesz się na śniadanie na mieście – na próżno szukać miejsc, w których otrzymasz wytrawny posiłek.
Uwielbiany parmezan
Włosi uwielbiają parmezan. Co trzeba wiedzieć? Parmezanu nie łączy się z owocami morza ani nawet pizzą! Kuchnia włoska jest jedyna w swoim rodzaju – dlatego warto zaufać połączeniu smaków proponowanym przez szefów kuchni! A dość popularną wpadką jest proszenie przez turystów o dodatek parmezanu właściwie do wszystkiego.