Jaki rodzaj pizzy był ulubionym przysmakiem Polaków w 2024 roku?
Na to pytanie odpowiada najnowsze badanie ekspertów z aplikacji PanParagon. Dodatkowo, sprawdzono także, jak duża część zamówień ma na swojej liście sos czosnkowy i pomidorowy. Sprawdźcie dane z paragonów.
Zwycięzca jest tylko jeden. Sprawdź, jakie smaki znalazły się na podium!
Z pewnością macie swoje podejrzenia, jednak by przekonać się, która pizza zajęła pierwsze miejsce - koniecznie sprawdźcie naszą galerię. My tylko możemy zdradzić, jakie smaki znalazły się poza podium. W zestawieniu znalazły się pizza wiejska (3,1 proc.) oraz farmerska (2,9 proc.), których skład zależy głównie od propozycji restauracji. Jednak są pewne cechy wspólne. Pizza wiejska zazwyczaj serwowana jest z kiełbasą i ogórkiem konserwowym, natomiast farmerska z kiełbasą, cebulą oraz papryką czerwoną.
Dodatkowo w pierwszej 10-tce znalazły się także takie rodzaje pizzy jak: pepperoni (2,7 proc.), kebab (2,5 proc.), funghi (2,3 proc.) oraz vegetariana.
A co z sosami? Które dodatki najczęściej wybierają Polacy? - W 2024 r. zaledwie 11 proc. paragonów pochodzących z pizzerii zawierało sos czosnkowy. Jeszcze rzadziej wybierany był sos pomidorowy, który pojawił się na ok. 4 proc. ujętych w badaniu dowodach zakupu. Wygląda więc na to, że ich zakup nie jest częstą praktyką wśród polskich konsumentów. Warto jednak pamiętać, że część pizzerii w Polsce oferuje sosy gratis przy większych zamówieniach, a takie pozycje mogą nie być rejestrowane na paragonach – wyjaśnia Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon. To ciekawe spostrzeżenia. Czyżby Polacy oduczyli się jadania pizzy z sosem? Prawdopodobnie teraz preferują oliwę.