Gin Week zaplanowano w dniach od 17 maja do 4 czerwca. W wydarzeniu biorą udział znane gin bary z pięciu miast Polski: z Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, a także Poznania. Pierwszy raz w festiwalu dołączono opcje „Open Ticket”. Dlatego na etapie rezerwacji goście wybierają jedynie miejsce, które chcą odwiedzić w trakcie Festiwalu. Umożliwiono także pełną dowolność w wyborze dwóch pozycji z menu.
Za wydarzenie odpowiadają twórcy Restaurant Weeka, którzy od kilku lat rozwija formułę festiwalu kulinarnego. Dlatego każdego roku do akcji dołączają kolejni restauratorzy, więc jest w czym wybierać!
Gin Week: 5 miast i ponad 70 lokali
W Poznaniu możemy znaleźć dziewięć festiwalowych ginbarów. W akcji udział biorą: Cuba Libre Social Club, DOMU, Galeria Smaku, JaKubek Drink Bar, Lot Chmiela, Mozaika Lounge, SomePlace Else, Śródka Coffee&Whisky oraz Wściekły Chmiel.
Ideą organizatorów i współtwórców jest stworzenie okazji do odkrywania kultury ginu, a także poznania talentów najlepszych Barmanów i Barmanek oraz degustacji najmodniejszych zestawów cocktailowych przygotowanych zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami. Festiwal promuje odpowiedzialną i jakościową konsumpcję cocktaili w umiarkowanych ilościach.
W wydarzeniu biorą udział wyselekcjonowane ginbary, w których można spróbować znanych na całym świecie cocktailowych klasyków, a także autorskich i często zaskakujących kompozycji, przygotowywanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Wśród lokali są zarówno doskonale już znane i lubiane bary, jak i nowe miejsca, które powstały na fali wyśmienicie rozwijającej się w Polsce sceny barmańskiej.