wybory

Autor: UM Olsztyn wybory

Wybory

Trwa przedterminowy wybór nowego burmistrza Murowanej Gośliny. Troje kandydatów walczy o stanowisko

Przedterminowe wybory burmistrza w Murowanej Goślinie są pokłosiem rezygnacji Dariusza U., który pełnił tę funkcję od 2014 roku. W styczniu 2023 roku został skazany za znieważenie funkcjonariusza CBA, ponadto ciążą nad nim nadal zarzuty korupcyjne. W pierwszej turze wyborów biorą udział: Kamil Grzebyta, Justyna Radomska i Radosław Szpot. Jeśli żaden z kandydatów nie uzyska ponad połowy oddanych głosów, 7 maja odbędzie się druga tura z dwoma kandydatami.

Przedterminowe wybory burmistrza w Murowanej Goślinie

W niedzielę, 23 kwietnia w Murowanej Goślinie odbywają się przedterminowe wybory burmistrza. Ma to związek ze styczniową rezygnacją z mandatu przez dotychczasowego włodarza, Dariusza U. Od 11 stycznia 2022 roku przebywa on w areszcie w związku z zarzutami korupcyjnymi i nadużycia uprawnień. Ponadto podczas zatrzymania i przeszukania jego mieszkania miał dopuścić się znieważenia funkcjonariusza CBA, za co już został skazany w styczniu 2023 roku i wymierzono mu karę grzywny.

Wybory na burmistrza Murowanej Gośliny. Kandydaci, głosowanie

Do wyborów stanęło troje kandydatów: Kamil Grzebyta, Justyna Radomska i Radosław Szpot. Lokale wyborcze otwarte są od 7:00 do 21:00. Jeżeli żaden z trojga kandydatów nie uzyska wymaganej liczby 50 procent plus jeden głos, wtedy 7 maja zostanie przeprowadzona druga tura z dwoma kandydatami na to stanowisko. Niedzielne głosowanie we wszystkich 12 obwodach rozpoczęło się zgodnie z planem i bez incydentów, jak przekazała Polskiej Agencji Prasowej Przewodnicząca Miejskiej Komisji Wyborczej w Murowanej Goślinie Antonina Bulińska.

Nieudane referendum w sprawie odwołania burmistrza Murowanej Gośliny

Już w październiku próbowano odwołać ze stanowiska Dariusza U. jednak ze względu na zbyt małą frekwencję, głosowanie nie było wiążące. Do ważności zabrakło 40 głosów. Mimo to, Dariusz U. sam zrzekł się urzędu. Jego obowiązki przejął zastępca burmistrza, Radosław Szpot, a następnie komisarz wyborczy oddelegowany przez premiera Mateusza Morawieckiego, Zbyszko Górny.

Senator Kwiatkowski: Wybory najprawdopodobniej 25 października