Jak poinformowała w środę rzeczniczka prasowa WSSE w Poznaniu Wiesława Kostuj, prowadzone działania skierowano głównie na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych.
„W trakcie czynności kontrolnych nałożono 127 mandatów karnych na kwotę 27 650 zł. Wszczęto również 228 postępowań administracyjnych, w tym 35 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 193 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości” - podkreśliła.
Kostuj wskazała, że wśród występujących nieprawidłowości był: brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń, przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach, brak prowadzenia rejestrów wynikających z dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej, oraz brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarnoepidemiologicznych.
Nieprawidłowości dotyczyły także braku odzieży ochronnej u pracowników zakładów, braku dokumentacji potwierdzającej pochodzenie składników czy produktów spożywczych, braku wykazu składników alergennych sprzedawanych produktów, a także braku wystarczającej przestrzeni roboczej umożliwiającej wykonywanie wszelkich działań związanych z utrzymaniem prawidłowego stanu sanitarnohigienicznego z uwagi na przechowywanie zbędnych lub uszkodzonych urządzeń w pomieszczeniach żywnościowych.
Kostuj zaznaczyła, że łącznie, od 17 czerwca tego roku, pracownicy powiatowych stacji sanitarnoepidemiologicznych przeprowadzili na terenie województwa wielkopolskiego 1317 weekendowych kontroli.
Polecany artykuł:
Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!