Jak poinformowała w środę rzeczniczka prasowa WSSE w Poznaniu Wiesława Kostuj, prowadzone działania skierowano głównie na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych.
„W trakcie czynności kontrolnych nałożono 127 mandatów karnych na kwotę 27 650 zł. Wszczęto również 228 postępowań administracyjnych, w tym 35 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 193 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości” - podkreśliła.
Kostuj wskazała, że wśród występujących nieprawidłowości był: brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń, przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach, brak prowadzenia rejestrów wynikających z dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej, oraz brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarnoepidemiologicznych.
Nieprawidłowości dotyczyły także braku odzieży ochronnej u pracowników zakładów, braku dokumentacji potwierdzającej pochodzenie składników czy produktów spożywczych, braku wykazu składników alergennych sprzedawanych produktów, a także braku wystarczającej przestrzeni roboczej umożliwiającej wykonywanie wszelkich działań związanych z utrzymaniem prawidłowego stanu sanitarnohigienicznego z uwagi na przechowywanie zbędnych lub uszkodzonych urządzeń w pomieszczeniach żywnościowych.
Kostuj zaznaczyła, że łącznie, od 17 czerwca tego roku, pracownicy powiatowych stacji sanitarnoepidemiologicznych przeprowadzili na terenie województwa wielkopolskiego 1317 weekendowych kontroli.
Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!
Polecany artykuł: