Promocje kuszą ludzi
Promocje w sklepach odwołują się do pierwotnych ludzkich instynktów przetrwania. Jeśli chodzi o ubrania, czy sprzęty nie jest to tak niebezpieczne. Co innego, jeśli mamy do czynienia z żywnością. O ile warzywa, owoce, czy inne produkty wegetariańskie, to nie ma problemu, gdyż gołym okiem to widać. Gorzej jest z mięsem.
Nie kupuj mięsa z promocji!
Oczywiście, ktoś powie, że nie powinniśmy marnować jedzenia. Jednak mięso jest produktem, wysoce ryzykownym do spożywania. W sklepach, zwłaszcza tych sieciowych, lodówki są często otwierane. Oznacza to, że świeżość znajdującego się tam mięsa jest znacznie mniejsza, niż wskazuje na to data przydatności.
Co zrobić z mięsem z krótkim terminem przydatności?
Jeśli jednak kupiliśmy takie mięso i nie chcemy go wyrzucać, po sprawdzeniu powierzchownym, czy nadaje się do spożycia, warto do marynaty mięsnej dodać alkohol, który zabija bakterie. Nie czekajmy i od razu smażmy je i pieczmy. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, radzimy takiego mięsa mimo wszystko nie spożywać, by nie doprowadzić do ciężkiego w skutkach zatrucia pokarmowego.