Mięso

i

Autor: Canva Pro

Żywność i zdrowie

Unikaj promocji tego produktu! Podziękuje Ci za to Twoje zdrowie!

Jako ludzie, jesteśmy bardzo łasi na promocje. Jednak są takie sytuacje, w których, gdy widzimy napis: wyprzedaż, lub promocja, powinniśmy nie reagować w żaden sposób. Chodzi o wyroby mięsne. Jeśli widzimy na witrynie sklepowej mięso z datą przydatności, która kończy się za 1-2 dni nie powinniśmy jej brać, ze względu na np. otwierane lodówki sklepowe.

Promocje kuszą ludzi

Promocje w sklepach odwołują się do pierwotnych ludzkich instynktów przetrwania. Jeśli chodzi o ubrania, czy sprzęty nie jest to tak niebezpieczne. Co innego, jeśli mamy do czynienia z żywnością. O ile warzywa, owoce, czy inne produkty wegetariańskie, to nie ma problemu, gdyż gołym okiem to widać. Gorzej jest z mięsem.

Nie kupuj mięsa z promocji!

Oczywiście, ktoś powie, że nie powinniśmy marnować jedzenia. Jednak mięso jest produktem, wysoce ryzykownym do spożywania. W sklepach, zwłaszcza tych sieciowych, lodówki są często otwierane. Oznacza to, że świeżość znajdującego się tam mięsa jest znacznie mniejsza, niż wskazuje na to data przydatności.

Co zrobić z mięsem z krótkim terminem przydatności?

Jeśli jednak kupiliśmy takie mięso i nie chcemy go wyrzucać, po sprawdzeniu powierzchownym, czy nadaje się do spożycia, warto do marynaty mięsnej dodać alkohol, który zabija bakterie. Nie czekajmy i od razu smażmy je i pieczmy. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, radzimy takiego mięsa mimo wszystko nie spożywać, by nie doprowadzić do ciężkiego w skutkach zatrucia pokarmowego.

Zobaczcie różne rodzaje mięsa na grilla!

Praca w Biedronce to koszmar. Kierowniczka kazała sprzedawać przeterminowane mięso. "Co ja mogę zrobić?"