Hamburger

i

Autor: Ilya Mashkov, Unsplash

Gastronomia

Uwaga! GIS ostrzega przed salmonellą w hamburgerach!

2024-03-21 16:26

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w czwartek ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella w jednej partii hamburgerów drobiowych. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Uwaga! GIS ostrzega przed salmonellą w hamburgerach!

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię salmonelli w 1 z 5 próbek produktu.

Chodzi o produkt: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano

  • Numer partii: 6350290081
  • Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
  • Kod kreskowy: 5 900751 015603
  • Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

- Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella. Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy - poinformował w komunikacie GIS. Dodał, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Co zrobić w przypadku objawów zatrucia?

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella dostępne są na stronie internetowej GIS:

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres online@grupazpr.pl. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!

Oto najlepsze restauracje z dowozem w Poznaniu!