Wydarzenie

W Kórniku ustanowiono Rekord Polski w kręceniu lodów. Powstała ponad tona lodów rzemieślniczych wytworzonych w 24 h!

2024-05-27 10:51

W miniony weekend 25-26 maja 2024 roku pod Zamkiem w Kórniku padł nowy rekord. Paweł Jafernik z Wytwórni Lodów z Kórnika wraz z przyjaciółmi, podjął wyzwanie próby ustanowienia Rekordu Polski w kategoriach: najdłuższy maraton przygotowywania lodów oraz największa porcja lodów przygotowana w 24 godziny.

Cukiernicy łącznie przygotowali 1 030 kilogramów lodów!

Za nami wyjątkowy weekend w Kórniku. Uczestnicy festynu mieli okazję w dzień i w nocy spróbować lodów rzemieślniczych... w nieskończonej liczbie smaków! Do wyboru były m. in. owocowych, pistacjowych, czekoladowych, kawowych, budyniowych, jogurtowych, o smaku sernika, szarlotki, czy o smaku piwa. Łącznie wydano ok. 5 400 porcji lodów! 

To pierwsza taka akcja w skali ogólnopolskiej!

Organizatorzy już teraz zapowiadają, że za rok będą ubiegać się o wpis do Księgi Rekordów Guinnessa. - Paweł Jafernik, właściciel Wytwórni Lodów z Kórnika samodzielnie pracował na 1 maszynie przez całą dobę, z... 1-godzinną przerwą na sen - relacjonuje portal Instytut Skrzynki.

Z kolei na drugiej maszynie pracował zespół zaprzyjaźnionych cukierników: Szymon Sapieha (Legionowo, Lody by Szymon Sapieha), Krzysiek Smoleń (Warsaw Academy od Pastry Arts by Sempre; Sempre Group), Jarosław Graczyk (Laboratorio Del Gelato LIZZ Lody (Zielona Góra), Przemysław Świerzewski i Dawid Kucharski (Kawiarnia „Na Teatralce” w Poznaniu).

Według regulaminu biura Rekordów Polski, przebieg ustanawiania rekordu wymaga nagrania monitoringu z całej akcji, ale również obecności osób, które poświadczą przebieg zdarzeń, m.in. wyników ważenia lodów. Jedną z osób realizujących to zadanie była Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.

5 400 porcji lodów wydanych do degustacji

Jestem bardzo zmęczony, ale przede wszystkim wzruszony i dumny, że udało się osiągnąć założony cel - powiedział Paweł Jafernik nie kryjąc emocji po podliczeniu sumy kilogramów lodów - cytuje Instytut Skrzynki.

Dodajmy, że zgodnie z regulaminem biura rekordów zgłoszone zadanie należy realizować podczas np. festynu, gdzie duża liczba uczestników będzie mogła skorzystać z degustacji. Dlatego pod hasłem „Autyzm to nie choroba” zaplanowano stoiska informacyjne i edukacyjne pozwalające na spotkanie ze specjalistami ze szkół i przedszkoli, którzy przygotowali liczne warsztaty dla rodziców i dzieci. 

Warto też przypomnieć, że Wytwórnia Lodów z Kórnika znajduję się na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz w sieci Culinary Heritage Europe.

Przypomnijmy, w miniony weekend ustanowiono Rekord Polski w kręceniu lodów. W Kórniku powstało 1 030 kg lodów rzemieślniczych wytworzonych w 24 godziny! Tym samym wydano 5 400 porcji lodów do degustacji!

Sprawdźcie naszą galerię z tego wydarzenia:

Lody dla psów