Żywe karpie można już kupić w Poznaniu. Pierwsze stoiska pojawiły się przy dużych supermarketach. Takie ryby wciąż cieszy się dużym zainteresowaniem, mimo że różnica między świeżo wyłowioną a tą ze sklepowej lady jest praktycznie niezauważalna.
Moja osobista opinia jest taka, że najlepiej jednak kupować karpia uśmierconego. Wszystkie podmioty są nadzorowane. Produkcja przez inspekcje weterynaryjna, a sprzedaż przez inspekcję sanitarną i jakościowo nie powinien od odbiegać jeden od drugiego. - Mówi Powiatowy lekarz weterynarii w Poznaniu Grzegorz Wegiera.
Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup żywej ryby, wcześniej powinniśmy zwrócić uwagę między innymi na zbiornik, w którym jest przechowywana.
Zwróćmy uwagę na to, żeby w tych zbiornikach było natlenowanie, żeby nie było więcej ryb niż kilogram na litr wody, ta woda powinna być wymieniana i utrzymywać temperaturę od 4 do 6 stopni, maksymalnie do 10.
W tym roku za kilogram karpia trzeba zapłacić około 33 złote.