Z okazji nadchodzącego tłustego czwartku, który w tym roku przypada 8 lutego, postanowiliśmy przypomnieć Wam o innych słodkich przekąskach. Bezkonkurencyjnym produktem w tej kategorii jest chałwa. Jak się okazuje, zawiera ona wiele cennych składników!
Chałwa opóźnia procesy starzenia!
Jak relacjonuje portal Pysznosci.pl, chałwę zaczęto produkować w Indiach, jednak produkt ten zyskał popularność na całym świecie. Kupisz ją w niemalże każdym sklepie. Jednak coraz rzadziej decydujemy si na jej zakup. Warto dodać, że chałwa jest najzdrowszym ze wszystkich dostępnych słodyczy na rynku!
Jak powstaje chałwa?
Podstawowym produktem w chałwie jest sezam. Dlatego proces produkcji tej słodkiej przekąski rozpoczyna się od suszenia, czyszczenia i prażenia nasion sezamu. W następnej kolejności ziarna są miażdżone i emulgowane. Tak powstałą masę mieszają już maszyny, dodając cukier i inne dodatki.
Do chałwy dodaje się wiele składników. Na rynku dostępna jest waniliowa, kakaowa, z bakaliami, orzechami, suszonymi owocami czy skórką pomarańczy. Z reguły, kilkanaście lat temu, każdy z nas zajadał się tradycyjnym blokiem chałwy, bez dodatków smakowych. Nie zapominajmy też o chałwie produkowanej ze słonecznika, orzechów lub maku. Jest to wersja pochodząca z Ukrainy.
Zdrowotne właściwości chałwy
Czy chałwa jest zdrowa? To pytanie jest dość kontrowersyjne, zwłaszcza z uwagi na kaloryczność tej przekąski. W 100 gramach tego przysmaku może być nawet 550 kalorii! Warto dodać, że nie są to tylko "puste" kalorie. Jak to możliwe?
Chwała zawiera całkiem sporo białka — do 12 gramów w 100 gramach produktu. Sezam, który jest podstawowym składnikiem chałwy, ma w sobie wysoką zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy (omega-9) czy kwas linolowy (omega-3). Te kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na nasz układ krwionośny, regulują krążenie krwi. Pomagają również obniżyć poziom trójglicerydów, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca. Z kolei kwas linolowy pomaga w walce z wysokim poziomem złego cholesterolu - wyjaśnia portal pysznosci.pl.
Mało tego, w chałwie znajdują się takie minerały, jak fosfor, magnez, sód, wapń, a także dobrze przyswajalne żelazo. W chałwie znajdziemy także sporą dawkę błonnika!
Ponadto chałwa zawiera witaminę E, znaną również jako "witamina młodości", która jest naturalnym i silnym antyoksydantem. Dzięki temu chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się organizmu - relacjonuje pysznosci.pl.
Czy macie jeszcze jakieś wątpliwości, co do właściwości zdrowotnych chałwy?
Zajrzyjcie do naszej galerii, gdzie zobaczycie mistrzostwa na czas w jedzeniu znanych, słodki wypieków! Mowa oczywiście o pączkach.