Ponad 550 tysięcy ton jedzenie rocznie jest wyrzucane do śmieci! To dane dla samej Wielkopolski - mówi nam Mieczysław Augustyn, prezes Wielkopolskiego Banku Żywności.
Żeby poruszyć wyobraźnię, gdybyśmy zapakowali to do 30-tonowych tirów, stałyby one od Poznania do Lublina. Żywność nie marnuje się w naszych lodówkach, tylko w naszych głowach. Myślmy kupując i nie kupujmy za dużo.
60% produktów spożywczych, które lądują w śmietnikach pochodzą z naszych domów. To ważne, byśmy dokładniej czytali etykiety na produktach - dodaje Mieczysław Augustyn.
Data "najlepiej spożyć przed" oznacza, że po tej dacie możemy ten produkt spożyć. Chyba, że jest napisane "najlepiej spożyć do" - po tej dacie produkt nie powinien być spożywany.
Wyrzucamy najczęściej pieczywo, mięso i warzywa. W związku z tym w Wielkopolsce powstaną kolejne jadłodzielnie oraz mobilne kuchnie warsztatowe, gdzie mieszkańcy będą mogli uczyć się, jak nie marnować żywności.