Konkurs na Wielkopolskiego Kucharza Roku odbywa się pod patronem śp. Rafała Jelewskiego (1970 – 2013). Był pasjonatem, pracował na stanowisku szefa kuchni w Restauracji Brovaria w Poznaniu, był finalistą Bocuse d'Or Lyon 2011 oraz jurorem konkursów kulinarnych w Polsce.
Wielkopolski Kucharz Roku: 10. edycja konkursu – zmienione zasady gry
To już 10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego. Wydarzenie zaplanowano na 6 czerwca w hotelu Poznańskim w Luboniu. W tym roku organizatorzy postanowili zmienić nieco zasady gry i otwierają konkurs terytorialnie na całą Polskę oraz Wielkopolan pracujących za granicą (wcześniej konkurs dotyczył tylko uczestników z Polski).
Organizatorzy liczą na to, że w 10. rocznicę śmierci Patrona Konkursu śp. Rafała Jelewskiego do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do 21. edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – kucharki i kucharze.
Jakie wyzwania czekają na uczestników?
Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podroby (dowolny element), jajko oraz szczaw, a także sałatki wegańskiej z użyciem: owoców i warzyw sezonowych.
Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku promuje młode talenty kulinarne. Wydarzenie kierowane jest do kucharzy z województwa Wielkopolskiego, zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w regionie lub urodzonych w Wielkopolsce, a także pracujących w kraju i za granicą.