W ostatnich latach wiele osób organiczna jedzenie mięsa. Do oczywistych względów moralnych dochodzą jeszcze kwestie związane z ochroną środowiska. Hodowla mięsa generuje bardzo dużo CO2! Dlatego na popularności zyskują diety wegetariańskie i wegańskie. W wielu rodzinach są osoby, które nie jedzą mięsa lub nawet produktów pochodzenia zwierzęcego. Dobrze jest o nich pomyśleć, przygotowując obiad. A w święta to szczególnie ważne!
Pomysły na wegańskie dania na wigilie
Zgodnie z tradycją w wigilię jemy dania postne. Z mięs na stołach pojawiają się jedynie ryby. Wśród tradycyjnych wigilijnych dań jest sporo propozycji dla wegan - barszcz, pierogi, uszka czy kapusta z grochem. Te smaki wszyscy dobrze znamy!
Wprowadzone do świątecznego menu wegańskie dania wigilijne mogą być miłą odmianą dla wszystkich przy stole.
Polecany artykuł:
- Najważniejsza jest woda z cieciorki. Jak najbardziej nadaje się do zrobienia majonezu. Do tego czarna sól, która nadaje specyficzny smak jajka. Olej i to wszystko, resztę robimy tak samo, jak klasyczny majonez.
- Można zacząć, od nazwijmy to, podrabiania niewegańskich dań. Najważniejszy jest smak: przyprawy, oleje, dodatki. To wszystko, co nadaje daniu smak i aromat. Potrzebujemy tylko czegoś, co nada konsystencji, to mogą być, chociażby grzyby boczniaki.
Mówi nam szef kuchni w wegańskiej restauracji Planta, Robert Szymankiewicz.
Ze wspomnianych boczniaków możemy wyczarować pyszne, wegańskie dania na wigilię. Na przykład śledzie w occie. Zamieniamy ryby na grzyby i gotowe!
Wiele rodzin nie wyobraża sobie bez niej świąt... Królowa polskich stołów - sałatka jarzynowa. W każdym domu przygotowuje się ją trochę inaczej. Idealny przepis na sałatkę jarzynową to po prostu ten, który smakuje nam najbardziej. To, co łączy wszystkie receptury, to majonez. Gdy dodamy tego tradycyjnego, weganie nie będą mogli już jej zjeść. Dlatego dobrym pomysłem jest wegańska sałatka jarzynowa. Wystarczy zrobić domowy, wegański majonez.
Dodaje Szymankiewicz.
Dania na wigilię często opierają się na rybach. To także wyklucza wegan. Dlatego można przygotować także prostą propozycję dla nich. Seleryba! Czyli seler, pokrojony w plastry i gotowany w wodzie z wodorostami. One nadadzą warzywu charakterystyczny, morski smak.
Jeśli te przepisy na wegańskie dania wigilijne się wam spodobały, to możecie miło zaskoczyć rodzinę. Wegańskie zamienniki wigilijnych potraw to na pewno będzie pyszna niespodzianka.