Za nami The World's 50 Best Restaurant. Oto najlepsza restauracja na świecie!

2023-08-14 15:20

The World’s 50 Best Restaurant to jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń w branży gastronomicznej, które celebruje sztukę kulinarną od ponad 20 lat. Każdego roku 1080 gastronomicznych ekspertów podejmuje wyzwanie skomponowania listy 50 najlepszych restauracji na świecie. Sprawdźmy tegoroczne zestawienie.

restauracja

i

Autor: Pexels.com

To najlepsza restauracja na świecie

We wtorek 20 czerwca ogłoszone zostały wyniki konkursu The World's 50 Best Restaurants. Tym samym poznaliśmy najlepszą restaurację na świecie. Zwyciężył lokal Central z Limy, stolicy Peru, w Ameryce Południowej. Na tym jednak wyróżnienia dla lokali z tego miasta się nie skończyły. W rankingu pojawiły się jeszcze trzy inne:

  • Maido na szóstym miejscu,
  • Kjolle na 28. pozycji,
  • Mayta na 47. miejscu.

Warto dodać, że żadne inne miasto nie dostało aż tylu nagród. Limie stał się bezkonkurencyjny, jednak bardzo wysokie noty uzyskała Barcelona. Lokal Disfrutar z Katalonii zajął drugie miejsce na liście i stał się jednocześnie najlepszym w Europie. W rankingu jest kilku debiutantów, po raz pierwszy znalazły się w nim m.in. dwie restauracje z Bangkoku (Le Du i Gaggan Anand) oraz z Dubaju (Tresind Studio i Orfali Bros).

Central jest pierwszą restauracją z Ameryki Południowej, która zdobyła tytuł najlepszej na świecie!

Cały ranking 50 najlepszych restauracji na świecie można zobaczyć poniżej:

  • Central (Lima, Peru)
  • Disfrutar (Barcelona, Hiszpania)
  • Diverxo (Madryt, Hiszpania)
  • Asador Etxebarri (Atxondo, Hiszpania)
  • Alchemist (Kopenhaga, Dania)
  • Maido (Lima, Peru)
  • Lido 84 (Gardone Riviera, Włochy)
  • Atomix (Nowy Jork, USA)
  • Quintonil (Meksyk, Meksyk)
  • New: Table by Bruno Verjus (Paryż, Francja)
  • New: Trèsind Studio (Dubaj, ZEA)
  • A Casa do Porco (São Paulo, Brazylia)
  • Pujol (Meksyk, Meksyk)
  • Odette (Singapur)
  • New: Le Du (Bangkok, Tajlandia)
  • Reale (Castel di Sangro, Włochy)
  • New: Gaggan Anand (Bangkok, Tajlandia)
  • Steirereck (Wiedeń, Austria)
  • Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)
  • Quique Dacosta (Dénia, Hiszpania)
  • Den (Tokio, Japonia)
  • Elkano (Getaria, Hiszpania)
  • New: Kol (Londyn, Anglia)
  • Septime (Paryż, Francja)
  • Belcanto (Lizbona, Portugalia)
  • Schloss Schauenstein (Fürstenau, Szwajcaria)
  • Florilège (Tokio, Japonia)
  • New: Kjolle (Lima, Peru)
  • Boragó (Santiago, Chile)
  • Frantzén (Sztokholm, Szwecja)
  • Mugaritz (San Sebastian, Hiszpania)
  • Hiša Franko (Kobarid, Słowenia)
  • New: El Chato (Bogota, Kolumbia)
  • Uliassi (Senigallia, Włochy)
  • Ikoyi (Londyn, Anglia)
  • New: Plénitude (Paryż, Francja)
  • New: Sézanne (Tokio, Japonia)
  • The Clove Club (Londyn, Anglia)
  • The Jane (Antwerpia, Belgia)
  • Restaurant Tim Raue (Berlin, Niemcy)
  • Le Calandre (Rubano, Włochy)
  • Piazza Duomo (Alba, Włochy)
  • Leo (Bogotá, Kolumbia)
  • Le Bernardin (Nowy Jork, USA)
  • Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Niemcy)
  • New: Orfali Bros (Dubaj, ZEA)
  • Mayta (Lima, Peru)
  • New: La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil, Francja)
  • New: Rosetta (Meksyk, Meksyk)
  • The Chairman (Hong Kong).

Ranking 50 najlepszych restauracji na świecie. Brak Polski

W rankingu 50 najlepszych restauracji na świecie, nie ma Polski. Jednak nie ma co się martwić! Polacy mają ogromne powody do dumy! Przypominamy, że krakowska Bottiglieria 1881 otrzymała drugą gwiazdkę Michelin i jest pierwszą restauracją w historii naszego kraju, która to osiągnęła! W tym wyjątkowym lokalu szefuje Przemysław Klima. Grono lokali w Czerwonym Przewodniku powiększyły takie restauracje jak: Nuta z Warszawy (szef kuchni Andrea Camastra) oraz Muga z Poznania (szef kuchni Artur Skotarczyk).

Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?