Co dalej ze stadionem Warty Poznań? Znamy stanowisko władz miasta

2024-10-17 14:13

Stadion przy Drodze Dębińskiej jest kluczowy dla przyszłości Warty. Obecnie istniejąca infrastruktura nie pozwala na rywalizację na jakimkolwiek szczeblu centralnym na piłkarskiej mapie Polski. Po intensywnych działaniach podjętych latem, w ostatnim czasie temat ucichł. W czwartek klub powrócił, jednak do sprawy przedstawiając stanowisko władz.

Warta Poznań przedstawiła stanowisko władz miasta

Warta Poznań otrzymała deklarację ze strony POSiRu, które w praktyce jest stanowiskiem władz miasta. Zgodnie z nim prezydent podjął decyzję o wsparciu projektu, który przedstawił klub. Kwota przeznaczona dla Zielonych, która znajdzie się w kolejnym Budżecie Miasta Poznania wyniesie 7,5 mln zł. Warunek jest jeden, druga część niezbędnych funduszy musi zostać pozyskana z "innych środków".

My w tym czasie kiedy te deklarację otrzymaliśmy podejmujemy dalsze działania, żeby tą drugą połowę tej kwoty uzyskać. Robimy to dwutorowo, z jednej strony rozmawiamy z podmiotami prywatnymi, z przedsiębiorcami z Poznania i całej Wielkopolski. Ostatnio mieliśmy spotkania z podmiotami nawet spoza Wielkopolski, z północy, które są zainteresowane tym by wesprzeć ten powrót Warty do Poznania. Podjęliśmy też rozmowy na poziomie centralnym, w ministerstwie sportu, razem z częścią posłów, którzy podpisali się pod apelem wsparcia dla Warty udaliśmy się do ministerstwa sportu, a tam uzyskaliśmy informacje, które pozwalają nam wierzyć, że te pozostałą część kwoty uzyskamy. Musimy poczekać na rozpisanie kolejnych programów i złożyć wnioski - mówi prezes zarządu Warty Poznań SA, Artur Meissner.

Jakie modernizacje czekają stadion przy Drodze Dębińskiej w ramach aktualnego projektu?

Kluczowymi aspektami w ramach aktualnego projektu są pomieszczenia socjalne na stadionie, dostosowanie boiska, na którym przez ostatnie lata nie rozgrywano meczów, takie elementy infrastruktury stadionowej jak np. telebim czy przygotowanie trybun do standardów pierwszej ligi.

Kiedy Warta Poznań otrzyma pieniądze od miasta?

Środki mogą zostać uchwalone w kolejnych sesjach budżetowych rady miasta. Najbliższą zaplanowano na grudzień, wówczas Zieloni będą mogli liczyć na umieszczenie niezbędnych funduszy w budżecie miasta.

My teraz poświęcamy wszystkie nasze siły, żeby dokończyć pracę projektowe i zweryfikowanie na ile będziemy w stanie pozyskać środków prywatnych od sponsorów. Niezależnie czekamy też na programy ministerialne, które będą rozpisywane na przełomie listopada i grudnia - przekazuje prezes Artur Meissner.

A co w przypadku jeśli Warta nie uzbiera drugiej połowy kwoty?

Klub mimo otrzymanych deklaracji ze strony miasta wciąż nie ma gwarancji, że uda się uzbierać niezbędne środki z drugiej połowy kwoty. Prezes Meissner na podstawie prowadzonych rozmów z podmiotami prywatnymi i ministerstwem wierzy w pomyślny finał sprawy.

Kiedy Zieloni mogą wrócić do Poznania?

Warta liczy na to, że w Poznaniu uda się zagrać jeszcze w ostatnim domowym meczu w trakcie aktualnie trwającego sezony Betclic 1. Ligi. Co istotne Zieloni nie muszą się martwić o aspekt sportowy. Utrzymanie się klubu na obecnym poziomie rozgrywkowym nie jest warunkiem koniecznym, aby pieniądze otrzymać. Modernizacja obiektu przy Drodze Dębińskiej to jednak dla Warty być albo nie być nie tylko w 1. lidze ale na jakimkolwiek poziomie centralnym. Obecnie istniejąca infrastruktura nie pozwala na grę nawet w 4. lidze.

Tak wygląda obecnie stadion Warty Poznań. Zobacz zdjęcia!