Pączki

i

Autor: Canva

Dlaczego pączki w marketach są takie tanie? Będziecie zniesmaczeni!

2023-02-13 12:42

Dlaczego niektóre, pączki w cukierniach kosztują bardzo dużo, a te marketowe są tak tanie? Jak się okazuje nawet na te najdroższe pączki cukiernicy zapowiadają spory popyt, bo jesteśmy narodem, który bardzo lubi świętować Tłusty Czwartek, a też przypada już 16 lutego. Polaków nie przestraszy w tej kwestii nawet galopująca inflacja, która spowodowała nawet dwucyfrowe ceny.

Tłusty czwartek 2023 - kiedy przypada?

Portal businessinsider.com.pl po rozmowie z cukiernikami podkreśla, że przez inflację i rosnące wszystkie ceny, pączki w tym roku są droższe nawet o 60 procent. W to wlicza się ceny energii, ale i surowca. Tegoroczny Tłusty Czwartek, który przypada na 16 lutego będzie pierwszym od lat, w którym cukiernicy liczą na zarobek. Poprzednie lata przypadały albo na pandemię, przez co szkoły i zakłady pracy nie wykupowały i nie zamawiały pączków, ubiegłoroczne święto przypadło na dzień wybuchu wojny w Ukrainie.

Ceny pączków - dlaczego są tak drogie?

O 150 procent wzrosły ceny energii, o 100 proc. podrożały jajka, masło jest droższe o jedną trzecią - wyliczają cukiernicy zapytani przez Business Insider Polska. Do tego trzeba doliczyć koszty pensji dla pracowników, które rosną i będą rosły, przez wzrost płacy minimalnej.

Czym się różni drogi pączek od taniego?

Droższe pączki są najczęściej ręcznie robione i produkuje się ich mniej. Takie cukiernie rzemieślnicze, w których wyrabia się 100-200 pączków dziennie mogą zażyczyć sobie za pączka nawet i po 10-15 złotych. Te większe po 6-7 złotych. Nadal jednak mamy do czynienia z świeżymi i najlepszej jakości produktami.

Produkcja taniego pączka dla marketów

Jak markety to robią, że ich pączki są tak tanie i kosztują po 1-2 złote za sztukę? Jak wyjaśniają eksperci, jest to spowodowane przede wszystkim masową produkcją na ogromną skalę. Dodatkowo takie cukiernie wykorzystują gotowe masy pączkowe, oraz sporo spulchniaczy. Częstą praktyką jest produkcja pączków na wiele miesięcy do przodu, a następnie ich zamrażanie. Jakiekolwiek pączki jecie, życzymy Wam smacznego!

Cała Polska smaży pączki edycja II