Jak wynika z oficjalnych doniesień, Upside i Good Meat mogą już sprzedać w Stanach Zjednoczonych mięso drobiowe pochodzące z hodowli komórkowej. Firmy poinformowały, że otrzymały pozwolenie od Departamentu Rolnictwa USA.
Jest pozwolenie na sprzedaż mięsa komórkowego
Komercyjna sprzedaż mięsa hodowanego komórkowo w USA zasadniczo zmieni sposób, w jaki mięso trafia na nasz stół – powiedział Uma Valeti, dyrektor generalny Upside Foods. Firma Upside została założona w 2015 roku jako Memphis Meats. Z kolei Good Meat od 2020 roku sprzedaje kurczaka hodowanego w Singapurze – informuje serwis portalspozywczy.pl.
– Odkąd Singapur zatwierdził sprzedaż GOOD Meat, wiedzieliśmy, że ten moment nadejdzie. Jestem bardzo dumny, że mogę wprowadzić ten nowy sposób produkcji mięsa do mojego kraju – mówił, cytowany przez serwis, Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny GOOD Meat i Eat Just.
W Polsce trwają prace nad mięsem komórkowym
W Polsce trwają już prace nad mięsem komórkowym. Zadania podjęła się firma LabFarm. To inicjatywa działającego od lat w branży mięsnej Jarosława Krzyżanowskiego, twórcy drobiarskiej grupy KPS.
Wraz z końcem 2021 roku ogłoszono plany rozpoczęcia produkcji mięsa hodowanego komórkowego w Polsce. Firma uruchomiła laboratorium w grudniu 2022. Dodajmy, że aktualnie trwają prace nad wyhodowaniem komórek mięsa drobiowego. W przyszłości ma zostać uruchomiona linia pilotażowa nuggetsów.
– Nasz projekt jest podzielony na kilka etapów. Zaczynamy drugi etap – namnażanie komórek w bioreaktorach o różnych pojemnościach. Z takich pojemności da się już wyprodukować pierwsze produkty spożywcze, takie jak nuggets – mówił Portalowi spożywczemu w maju 2023 roku Wiesław Macherzyński COO LabFarm.