W każdej restauracji do dyspozycji gości, dostępnych jest co najmniej kilka pozycji wege, nie mówiąc już lokalach stricte wegańskich. A co jeśli te same restauracje zaproponują swoim gościom produkt, który wygląda jak mięso, ale w rzeczywistości nim nie jest?
Co to jest mięso komórkowe?
Obecnie hasła typu „wyhodowane mięso”, „komórkowe”, „wyprodukowane” czy „stworzone” wzbudzają wątpliwości. Jednak przypomnijmy, że podobne nastawienie panowało wśród polskich konsumentów jeszcze kilka lat temu, gdy na rynek zaczęły być wprowadzane roślinne zamienniki.
Mięso hodowane komórkowo to mięso produkowane z komórek pobranych od zwierząt, ale hodowane poza zwierzęciem. Brzmi abstrakcyjnie? A jednak zaczyna to być praktykowane! Wyhodowane mięso posiada zbliżone wartości odżywcze jak tradycyjne mięso. Pamiętajmy, że mięso komórkowe, a mięso z próbówki to zamienne nazwy.
Zalety mięsa komórkowego
- Produkcja tego alternatywnego produktu zużywałaby znacznie mniej energii, mniej przestrzeni oraz wody.
- Mięso komórkowe emitowałoby dużo mniej gazów cieplarnianych w porównaniu z konwencjonalnie pozyskiwanym mięsem: wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną, drobiem.
Dodajmy, że pomimo wielu niepewności autorzy badania stwierdzają, że negatywny wpływ mięsa z hodowli komórkowych na środowisko będzie znacznie mniejszy niż mięsa konwencjonalnego.
Nie ma co ukrywać, w obliczu kryzysu ekologicznego, mięso hodowane komórkowo może okazać się kluczowym rozwiązaniami na rosnące zapotrzebowanie na pożywienie, przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia zasobów naturalnych i mniejszym śladzie środowiskowym.
Rewolucyjne mięso z próbówki: wiele smaków i konsystencji
Jak się okazuje, pobranie komórek z różnych źródeł umożliwiałoby produkcję dotąd niewyobrażalnych mięs o nietypowych smakach i konsystencji. Nic nie stałoby także na przeszkodzie, by zaprojektować mięsa zdrowsze. Tym samym taka produkcja oznacza również brak chorób, które pochodzą od zwierząt.
W Polsce będzie hodowane mięso komórkowe?
Jak się okazuje w Polsce ruszyły już pierwsze prace nad alternatywą mięsa. LabFarm to pierwsza w naszym kraju spółka, która podjęła się produkcji mięsa z probówki. Firma uruchomiła laboratorium w grudniu ubiegłego roku. Aktualnie trwają w nim prace nad wyhodowaniem komórek mięsa drobiowego.
Prace badawcze w laboratorium LabFarm to pierwszy etap projektu, który ma potrwać dwa lata. Z kolei, następnym etapem będzie powstanie centrum badawczego nowoczesnych technologii w Pionkach i uruchomienie linii pilotażowej w 2025 roku.