Pieczarki dobre na wszystko!
Od lat krąży mit, że grzyby, czy pieczarki nie mają żadnych wartości odżywczych i zdrowotnych. Nic bardziej mylnego, oprócz atutu, jakim jest smak, pieczarki mają w sobie dużo witaminy B, polisacharydy, antyoksydanty, selen i wiele innych. Co ważne, mają one je wtedy, gdy są poddane obróbce cieplnej!
Pieczarki pasują do wszystkiego!
Pieczarki możemy spożyć po obróbce i przyprawieniu same, w sosie pieczarkowym, w sałatkach, z mięsem, z cebulką, w formie zupy, lub dodatek do zupy, zamarynowane, w jajecznicy, na chleb, czy jako farsz do naleśników, czy pierogów. Idealnie nadają się one również, w formie zamiennika, jako wegańskie kotlety.
Jak dobrze usmażyć pieczarki na patelni?
Gdy smażymy pieczarki, bardzo często puszczają one wodę i ciemnieją. Co więc zrobić, by tak się nie działo? Jak je usmażyć? Żeby pieczarki nie puściły wody, warto posypać je solą na koniec smażenia, oraz najpierw przez 5 minut je podgotować. Ważne, by przed tym je pokroić w plastry, by łatwiej i szybciej się usmażyły. A co zrobić, by nie ściemniały? Też to bardzo proste. Wystarczy przed smażeniem polać pieczarki sokiem z cytryny. I gotowe!