Pieczarki smażone

i

Autor: Canva zdjęcie poglądowe

Lifehack

Jak dobrze usmażyć pieczarki? Dzięki temu trikowi nie będą czarne!

Wielu z nas uwielbia smażone pieczarki. Są ogólnodostępne i nie trzeba czekać do jesieni, lub je suszyć, by mieć je pod ręką. W dodatku są smaczne i pasują do wielu potraw. Jednak, by smakowały najlepiej, należy je usmażyć. Podczas smażenia zmieniają dość znacznie swój kolor. Choć można jeść je na surowo, po obraniu, to jednak nie polecamy tego robić ze względów zdrowotnych. A jak zdziałać, by nie zmieniły znacznie swojego koloru podczas smażenia?

Pieczarki dobre na wszystko!

Od lat krąży mit, że grzyby, czy pieczarki nie mają żadnych wartości odżywczych i zdrowotnych. Nic bardziej mylnego, oprócz atutu, jakim jest smak, pieczarki mają w sobie dużo witaminy B, polisacharydy, antyoksydanty, selen i wiele innych. Co ważne, mają one je wtedy, gdy są poddane obróbce cieplnej!

Pieczarki pasują do wszystkiego!

Pieczarki możemy spożyć po obróbce i przyprawieniu same, w sosie pieczarkowym, w sałatkach, z mięsem, z cebulką, w formie zupy, lub dodatek do zupy, zamarynowane, w jajecznicy, na chleb, czy jako farsz do naleśników, czy pierogów. Idealnie nadają się one również, w formie zamiennika, jako wegańskie kotlety.

Jak dobrze usmażyć pieczarki na patelni?

Gdy smażymy pieczarki, bardzo często puszczają one wodę i ciemnieją. Co więc zrobić, by tak się nie działo? Jak je usmażyć? Żeby pieczarki nie puściły wody, warto posypać je solą na koniec smażenia, oraz najpierw przez 5 minut je podgotować. Ważne, by przed tym je pokroić w plastry, by łatwiej i szybciej się usmażyły. A co zrobić, by nie ściemniały? Też to bardzo proste. Wystarczy przed smażeniem polać pieczarki sokiem z cytryny. I gotowe!

Zobaczcie, jak kształtują się ceny kurek w Poznaniu!

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?