Skąd pojawiają się mole spożywcze w naszej kuchni?
Niestety, trzeba to przyznać, ale to my sami przynosimy te owady do naszych kuchni ze sklepów, bazarków, kupując nieszczelne opakowania produktów, w których rozwijają się te owady. Uwielbiają one produkty mączne, cukier, czy ryż. Pamiętajmy, że po znalezieniu w nich tych owadów, produkty te są niejadalne.
Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni?
Mole spożywcze, jeśli już zalęgną się w naszej kuchni są ciężkie do zwalczenia, jednak jest to możliwe. Jak to zrobić? Zlokalizuj źródło moli, oraz larw i jaj, te produkty wyrzuć. Te niezainfekowane przesyp do plastikowych, wcześniej umytych pojemniczków, które da się szczelnie zamknąć.
Jak zapobiegać rozprzestrzenianiu się moli?
Wyciągnijmy wszystkie przesypane produkty z zainfekowanych szafek, a następnie je dokładnie umyjmy. Zróbmy to za pomocą octu, lub myjki parowej. Jeśli nie tolerujemy octu, zróbmy to za pomocą olejków eterycznych. By uniknąć ich powrotu, należy w szafkach trzymać goździki, miętę, lawendę, lub cytrynę. Mole spożywcze nie tolerują ich zapachów.