Dobroczynna Lodówka to inicjatywa Poznańskiej Izby Gastronomii. Chodzi o to, żeby marnować jak najmniej jedzenia. Po co je wyrzucać, skoro można się podzielić z osobami, które są w potrzebie?
Na pomysł wpadł Jakub Wilczyński. Prowadzi kilka restauracji w Poznaniu i ma świadomość, jak często jedzenie się marnuje. Niesprzedane produkty można przecenić lub sprzedać za pośrednictwem różnych aplikacji. Można także je oddać potrzebującym. Restaurator zwraca uwagę, że tych w Poznaniu przybywa. Widać to w soboty, gdy pod pobliską jadłodajnią ustawiają się długie kolejki.
Polecany artykuł:
I tak powstała Dobroczynna Lodówka. Na razie projekt jeszcze czeka na ostatnie zgody urzędników. Pierwsza lodówka stanęła przy restauracji Pierożek i Kompocik na Półwiejskiej. Pracownicy lokalu będą doglądać, czy poznaniacy przestrzegają regulaminu.
O szczegółach Ewa Stefanowicz rozmawia z Jakubem Wilczyńskim i jego pracownicą, Joanną Kucharzewską.
Polecany artykuł: