Poznan

i

Autor: Unsplash

Na Półwiejskiej stanęła Dobroczynna Lodówka. Poznaniacy mogą się tam dzielić jedzeniem

2021-06-04 15:42

Marnowanie jedzenia to wciąż w Polsce ogromny problem. Na szczęście z roku na rok świadomość jest coraz większa. I chociaż staramy się rozsądniej planować zakupy, i tak czasem zostajemy z nadmiarem jedzenia. Co z nim zrobić? Przecież nie wyrzucać! Na Półwiejskiej stanęła Dobroczynna Lodówka. Wszyscy chętnie mogą tam oddawać swoje produkty lub się częstować.

Dobroczynna Lodówka to inicjatywa Poznańskiej Izby Gastronomii. Chodzi o to, żeby marnować jak najmniej jedzenia. Po co je wyrzucać, skoro można się podzielić z osobami, które są w potrzebie?

Na pomysł wpadł Jakub Wilczyński. Prowadzi kilka restauracji w Poznaniu i ma świadomość, jak często jedzenie się marnuje. Niesprzedane produkty można przecenić lub sprzedać za pośrednictwem różnych aplikacji. Można także je oddać potrzebującym. Restaurator zwraca uwagę, że tych w Poznaniu przybywa. Widać to w soboty, gdy pod pobliską jadłodajnią ustawiają się długie kolejki.

ESKA XD #024 - pieniądze polskich piłkarzy, hity na Euro, przystojniacy z tureckich seriali

I tak powstała Dobroczynna Lodówka. Na razie projekt jeszcze czeka na ostatnie zgody urzędników. Pierwsza lodówka stanęła przy restauracji Pierożek i Kompocik na Półwiejskiej. Pracownicy lokalu będą doglądać, czy poznaniacy przestrzegają regulaminu.

O szczegółach Ewa Stefanowicz rozmawia z Jakubem Wilczyńskim i jego pracownicą, Joanną Kucharzewską.

Posłuchaj całej rozmowy z pomysłodawcą, Jakubem Wilczyńskim i pracującą w jego restauracji Joanną Kucharzewską

Gwara - Sprawdź, czy zrozumiesz, co do Ciebie mówią w innych regionach Polski

Pytanie 1 z 12
Jeżeli ktoś zaproponuje Ci na Warmii i Mazurach "anielskie ruchańce" to znaczy, że...
Dobroczynna lodówka

i

Autor: Ewa Stefanowicz
Dobroczynna lodówka

i

Autor: Ewa Stefanowicz