Meksykańska lemoniada. Czym jest chia fresca?
Chia fresca to meksykańska lemoniada z nasion chia, wody, cytryny i miodu. Odpowiednie proporcje tych składników sprawią, że doskonale nawodnimy organizm, zaznamy orzeźwienia, a także...zrzucimy zbędne kilogramy! Co istotne, przygotowanie napoju jest proste i szybkie.
Chia fresca. Zalety picia tego wyjątkowego napoju
Chia fresca jest nie tylko smaczne, ale też korzystnie wpływa na nasze zdrowie. W ciepłe dni doskonale nawodni nasz organizm i przyniesie nieco orzeźwienia. Taki koktajl dostarczy nam rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, czyli poprawi nasze trawienie. Pomoże też usunąć złogi z jelit.
To nie koniec! Ten wyjątkowy napój jest źródłem kwasów omega-3 i cennych minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez czy potas. Jego składniki korzystnie wpływają na regulowanie ciśnienia i poziomu cukru we krwi.
Chia fresca. Przepis na koktajl
Do przygotowania podstawowej wersji tej meksykańskiej lemoniady potrzebujemy tylko 4 składników:
- 500 ml wody,
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżeczki miodu,
- sok z połowy cytryny lub limonki.
Jeśli ograniczamy cukry w diecie, miód możemy pominąć.
Chia fresca. Przygotowanie napoju
W pierwszej kolejności musimy nasiona chia wsypać do wody i starannie wymieszać, tak by się ze sobą nie skleiły. Następnie odczekujemy pięć minut i ponownie mieszamy. Znów odstawiamy kubek na pięć minut, by nasiona odpowiednio napęczniały. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia miodu. Koktajl jest gotowy do wypicia.