Chmiel zwyczajny

i

Autor: GettyImages Plantacja chmielu

Turystyka

Piwo z Wielkopolski wygrywa w popularnym rankingu!

2023-05-02 10:58

Przewodnik turystyczno-kulinarny Taste Atlas ogłosił ranking najlepszych piwnych styli, który wybierali internauci z całego świata. W rankingu tym wygrał napój z Wielkopolski! Piwo grodziskie zostało uznane najlepszym piwnym stylem świata.

Piwo grodziskie to jedyny polski i historyczny styl piwa, jeden z najstarszych w Europie. Zwany przez wielu piwowarów "dumą polskiego piwowarstwa". Wywodzi się z Grodziska Wielkopolskiego.

Piwo grodziskie zwycięża w prestiżowym rankingu!

Portal Taste Atlas słynie z tworzenia kulinarnych rankingów oraz przewodników z całego świata. W oparciu o zweryfikowane oceny swoich użytkowników portal stworzył ranking najlepszych piwnych stylów na świecie. Głosowanie odbywało się do końca marca. Wyniki podano na początku maja.

Zwycięzcą rankingu z notą 4,6/5 okazał się styl pochodzący z Polski - piwo grodziskie. Na podium znalazły się poza tym piwa belgijskie: Tripel na drugim miejscu oraz Lambic z Brukseli na trzecim. 

- Rankingi Taste Atlas nie powinny być postrzegane jako ostateczna ocena dotycząca jedzenia. Ich celem jest promocja doskonałego, lokalnego jedzenia, zaszczepianie dumy z tradycyjnych potraw oraz wzbudzanie ciekawości daniami, których jeszcze się nie miało okazji spróbować - informuje portal.

Piwo z Grodziska Wielkopolskiego - czym się wyróżnia?

Piwo grodziskie produkowane było w Wielkopolsce prawdopodobnie od czasów średniowiecza. Od XVI wieku głównym ośrodkiem jego produkcji stał się Grodzisk Wielkopolski (stąd nazwa).

Piwo grodziskie wytwarzane było w bardzo pracochłonnym procesie technologicznym. Do jego warzenia używano prawie wyłącznie słodu pszenicznego podwędzonego w dymie dębowym (rzadziej bukowym). Jako przyprawę stosowano chmiel z lokalnych plantacji wielkopolskich.

Piwo z Grodziska to piwo pszeniczne, dymione, jasne, lekkie, górnej fermentacji, refermentowane, o wysokim nasyceniu dwutlenkiem węgla, klarowne z osadem drożdżowym na dnie butelki. Piwo cechowało się lekką goryczką chmielową i charakterystycznym aromatem wędzonego słodu. Zawierało od 2,5% do 5% alkoholu.

Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!