Pomidory lubiane przez wielu
Pomidory, znane Polsce i Europie zaledwie od kilkuset lat, ale stały się dość szybko rarytasem, a dla szczególnie państw południowej Europy są wręcz narodowym przysmakiem. W Polsce dzisiaj wielu z nas nie wyobraża sobie często posiłku bez czegoś, co jest związane z pomidorami. Czy to w postaci nieprzetworzonej, pokrojonej na kanapce, czy jako przecier, sos, lub zupa do obiadu. Prawdopodobne jest to, że są tacy, którzy zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację spożywają coś z pomidorów.
Pomidory dobre na wszystko?
Pomidory są bogate w różnego rodzaju witaminy, minerały i mikroelementy. Są bogate w: witaminę C, potas, kwas foliowy, witaminę K, czy likopen. Witamina K jest idealna dla tych, którzy mają problemy z krzepnięciem krwi. Jedząc pomidory dbamy także o odporność naszego organizmu.
Kto i kiedy nie może jeść pomidorów?
Mimo, że wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania w postaci kanapki z pomidorem, lub jajecznicy z pomidorami, to zasadniczo powinniśmy ich unikać o poranku, gdyż jesteśmy na czczo. W takim wypadku pomidory mogą podrażniać ściany żołądka. Zawarte w pomidorach taniny podnoszą kwasowość w żołądku. Możemy w związku z tym odczuwać kwasowość, nudności, oraz zgagę, a także ból brzucha. Taniny w dużych ilościach mogą ograniczać wchłanianie żelaza, przez co pomidory powinni unikać osoby chorujące na anemię, bądź przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. By pomidory zachowywały swoje korzystne właściwości, powinniśmy ich nie łączyć z: jabłkami, śliwkami, fasolą, grochem, soczewicą, rodzynkami czy awokado.
Zobaczcie zdjęcia ogródków restauracyjnych na Starym Rynku w Poznaniu
