Poznańscy naukowcy badają jadalne owady. Badacze szukają sposobu, aby hodowla była jak najbardziej opłacalna

2024-06-03 16:43

Owady mogą w niedalekiej przyszłości trafić do naszych jadłospisów. Naukowcy z Poznania prowadzą badania na temat ich efektywniejszej hodowli i wykorzystania.

Jadalne owady

i

Autor: Bartek Łojewski Jadalne owady

Celem działań ma być ocieplenie wizerunku owadów jadalnych

Naukowcy szukają sposobu, aby taka hodowla była jak najbardziej opłacalna. Uprzedzonych do nietypowych smaków uspokajamy, owady nie zastąpią pełnowartościowych posiłków. - Próbujemy zoptymalizować sposób hodowli owadów jadalnych tak aby zachować jak najlepsze właściwości owadów, ilość białka tłuszczy przy jak najmniejszym z użyciu wody - mówi dr. Jan Lubawy z wydziału biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu​.

Codziennie insekty je 2 miliardy osób

Unia Europejska dopuszcza obecnie 4 gatunki owadów przeznaczonych do spożycia. Z mączników, świerszczy, pleśniakowców i szarańczy ma być wytwarzana mączka, która będzie częścią mąki do wytwarzania makaronów czy pieczywa.

Chcemy uświadomić społeczeństwo, że to nie ma być tak, że zabierzemy im schabowego z talerza i będziemy podawać wijące się owady. To ma być właśnie taki dodatek i to chcemy też pokazać - dodaje dr Lubawy.

Poznańscy naukowcy badają podstawowe parametry takie jak zawartość witamin, tłuszczów, białek. Efektem badań ma być bardziej optymalna hodowla owadów pod kątem tłuszczów i aminokwasów.

Badania mają też ocieplić wizerunek owadów jako pożywienia dla ludzi. Na co dzień insekty je 2 miliardy osób, głównie z krajów azjatyckich.

Muzeum i Skansen Pszczelarstwa w Swarzędzu. Sprawdźcie naszą galerię:

Te owady budzą odrazę, ale są bardzo pożyteczne