Jadalne owady

i

Autor: Bartek Łojewski Jadalne owady

Jedzenie

Poznańscy naukowcy badają jadalne owady. Badacze szukają sposobu, aby hodowla była jak najbardziej opłacalna

2024-06-03 16:43

Owady mogą w niedalekiej przyszłości trafić do naszych jadłospisów. Naukowcy z Poznania prowadzą badania na temat ich efektywniejszej hodowli i wykorzystania.

Celem działań ma być ocieplenie wizerunku owadów jadalnych

Naukowcy szukają sposobu, aby taka hodowla była jak najbardziej opłacalna. Uprzedzonych do nietypowych smaków uspokajamy, owady nie zastąpią pełnowartościowych posiłków. - Próbujemy zoptymalizować sposób hodowli owadów jadalnych tak aby zachować jak najlepsze właściwości owadów, ilość białka tłuszczy przy jak najmniejszym z użyciu wody - mówi dr. Jan Lubawy z wydziału biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu​.

Codziennie insekty je 2 miliardy osób

Unia Europejska dopuszcza obecnie 4 gatunki owadów przeznaczonych do spożycia. Z mączników, świerszczy, pleśniakowców i szarańczy ma być wytwarzana mączka, która będzie częścią mąki do wytwarzania makaronów czy pieczywa.

Chcemy uświadomić społeczeństwo, że to nie ma być tak, że zabierzemy im schabowego z talerza i będziemy podawać wijące się owady. To ma być właśnie taki dodatek i to chcemy też pokazać - dodaje dr Lubawy.

Poznańscy naukowcy badają podstawowe parametry takie jak zawartość witamin, tłuszczów, białek. Efektem badań ma być bardziej optymalna hodowla owadów pod kątem tłuszczów i aminokwasów.

Badania mają też ocieplić wizerunek owadów jako pożywienia dla ludzi. Na co dzień insekty je 2 miliardy osób, głównie z krajów azjatyckich.

Muzeum i Skansen Pszczelarstwa w Swarzędzu. Sprawdźcie naszą galerię:

Te owady budzą odrazę, ale są bardzo pożyteczne