Białe, zielone czy fioletowe i co najważniejsze - zdrowe. Rusza sezon na szparagi. Każdy z nich ma swój smak. Bielone mają lekką goryczkę, zielone - są delikatniejsze w smaku , a ciemne - są słodsze.
- W wyborze szparaga trzeba zobaczyć, jak wygląda spód, czyli to miejsce cięcia, czy ono jest świeże, soczyste
mówi emerytowany profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Mikołaj Knaflewski. Od dawna wiadomo, że Wielkopolska szparagiem stoi. Początek tej tradycji sięga czasów zaboru niemieckiego.
- Po stronie zachodniej, w Niemczech najwięcej spożywali w tym czasie szparaga. W okresie powojennym powstawały małe plantacje wzdłuż trasy, którą podróżowali turyści z Niemiec i Polacy sprzedawali po prostu przy trasie szparagi polskie
mówi Marian Jakobsze, Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga. I dodaje, że coraz więcej Polaków je szparagi. Niestety, nastąpiła stagnacja w ich produkcji. Wpływ na to ma między innymi, brak rąk do pracy. W ubiegłym roku 5-10 % niektórych plantacji nie było w ogóle zebranych.