Jak zrobić sałatkę szwabską? Bo to właśnie o niej mowa! To wyjątkowy przysmak "Kuchennych Rewolucji", ale doskonale nadaje się na świąteczny stół. Szczegóły poniżej.
Przepis Magdy Gessler: sałatka szwabska z mortadeli
To bardzo prosty przepis, a przygotowanie sałatki nie zajmie dużo czasu. Jednak warto się skusić i podać ją swoim gościom. Przepis opublikował portal Horeca Trends. Sprawdźcie, jak zrobić sałatkę szwabską.
Składniki:
- 350 g mortadeli
- dwa pomidory
- 100 g białej cebuli czosnkowej
- korniszony (ilość uznaniowa)
- papryka konserwowa (ilość uznaniowa)
- szczypiorek (ilość uznaniowa)
- ząbek czosnku
- cztery łyżki musztardy
- dwie łyżki soku z cytryny
- dwie łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Polecany artykuł:
Sałatka szwabska. Sposób wykonania
1. Najpierw pokrój cebulę, posyp ją solą i odstaw do puszczenia soków. Następnie w kostkę pokrój pomidory, ogórki i paprykę, a mortadelę w paski. Całość wymieszaj tak, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
2. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do tego oliwę, cukier, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz i wymieszaj całość, tworząc sos. Dodaj go do sałatki i ponownie wymieszaj całość. Przed podaniem najlepiej schłodzić i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!