Wielkanoc

Ta sałatka Magdy Gessler robi furorę podczas Wielkanocy! Warto ją zrobić, by zaskoczyć domowników

2024-03-29 14:54

Mortadela dzieli ludzi na dwie grupy: jedni ją kochają, a inni nie mogą na nią patrzeć! Jednak doskonale nadaje się jako składnik do tej sałatki! Mowa o kultowym daniu znanego z "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler. Szczegóły w artykule.

Jak zrobić sałatkę szwabską? Bo to właśnie o niej mowa! To wyjątkowy przysmak "Kuchennych Rewolucji", ale doskonale nadaje się na świąteczny stół. Szczegóły poniżej. 

Przepis Magdy Gessler: sałatka szwabska z mortadeli

To bardzo prosty przepis, a przygotowanie sałatki nie zajmie dużo czasu. Jednak warto się skusić i podać ją swoim gościom. Przepis opublikował portal Horeca Trends. Sprawdźcie, jak zrobić sałatkę szwabską.

Składniki:

  • 350 g mortadeli
  • dwa pomidory
  • 100 g białej cebuli czosnkowej
  • korniszony (ilość uznaniowa)
  • papryka konserwowa (ilość uznaniowa)
  • szczypiorek (ilość uznaniowa)
  • ząbek czosnku
  • cztery łyżki musztardy
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • dwie łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka szwabska. Sposób wykonania

1. Najpierw pokrój cebulę, posyp ją solą i odstaw do puszczenia soków. Następnie w kostkę pokrój pomidory, ogórki i paprykę, a mortadelę w paski. Całość wymieszaj tak, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.

2. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do tego oliwę, cukier, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz i wymieszaj całość, tworząc sos. Dodaj go do sałatki i ponownie wymieszaj całość. Przed podaniem najlepiej schłodzić i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Pisanki, które wyglądają jak Magda Gessler