Kilka słów o historii Nowego Browaru
Nowy Browar Poznański powstał przy ulicy Herdera (Śniadeckich) w 1874 roku z inicjatywy Gottloba Hoffmanna, właściciela działki. Jak relacjonuje portal garvest.com, Browarnik, prowadzący restaurację Feldschloss, Zamek Polny na terenie dzisiejszej Perfumiarni, nie był w stanie sam zrealizować swoich marzeń o budowie browaru tuż obok, dlatego w tym celu sprzedał działkę Poznańskiemu Akcyjnemu Towarzystwu Browarowemu, które postawiło warzelnię piwa we wskazanym przez niego miejscu i mianowało go dyrektorem.
Nowy Browar w Poznaniu był największym producentem piwa
Ten charakterystyczny budynek, ma bardzo interesującą historię. Jak się okazuje Nowy Browar był pod koniec XIX wieku największym producentem piwa, spośród dwudziestu warzelni działających wtedy w Prowincji Poznańskiej.
Na początku XX wieku kupili go potentaci, bracia Huggerowie, ci od browaru przy ul. Półwiejskiej, a od nich, po pierwszej wojnie – Roman May, społecznik i właściciel fabryki nawozów. Jedni i drugi nie prowadzili już produkcji piwa w zabudowaniach przy Śniadeckich - informuje portal garvest.com.
Ślady po przechodzeniu z rąk do rąk, potwierdził w piwnicach restaurowanego browaru, kierownik ówczesnej budowy z ramienia wykonawcy MD Kons Darek Norberciak.
Piwnica browaru przypomina nieco romańską świątynię, gdyż została złożona z modułów sklepionych krzyżowo. Kiedy browar się rozbudowywał, piwnica była częścią przestronnej hali, jednak kiedy zmieniały się jego funkcje, coraz bardziej odgradzano przestrzenie, aż w końcu pierwotny budynek oddzielił się od dobudówek. Na koniec dodajmy też, że produkcję piwa przy Śniadeckich napędzał silnik firmy MAN z 1895 roku... zestaw mógł ważyć nawet kilkanaście ton!
Kluczowe wydarzenia w historii browaru
Na podstawie kilku źródeł m. in. lazarz.pl, festfyrtel.pl, urbanity.pl, udało nam się stworzyć przekrojową historię charakterystycznego budynku w Poznaniu.
- Nowy Browar Poznański działał w latach 1872–1918, usytuowany był przy ul. Herdera (niem. Herderstrasse);
- W 1892 roku browar i słodownię, kupiło dwóch bankierów pochodzących z Monachium, J. Neu i Rosenbuch;
- Około 1898 roku nowymi właścicielami firmy zostali berlińscy bankierzy Oskar Heimann i Julius Kuznitzky;
- Warzono tu piwo specjalne „Residenzbräu”, poznański kulmbacher „Schlossbräu”, „Monopol-Bock” i „Urbock”;
- Dotychczasowi właściciele zamknęli browar w 1918 roku. Tym samym zakład został przejęty przez spółkę akcyjną Browary Huggera, które ulokowały w nim słodownię i magazyny.
- Wm1927–1929 przeprowadzono przebudowę budynku browaru na cele gastronomiczne, a później w 1929 roku otworzono tam „Restaurację Centralną PeWuKi”;
- W latach 80. i 90. przy ul. Śniadeckich 12, funkcjonował zakład produkcyjny Lechii, w którym produkowano kremy i wody po goleniu. Później w browarze mieścił się klub dyskotekowy „Disco Club Browar”, który działał do końca lat 90. XX wieku;
- Działki z zabudowaniami browaru przejął fundusz inwestycyjny Garvest Real Estate.
Obecnie od października w murach Nowego Browaru Poznańskiego, funkcjonuje restauracja Petit Paris. Koniecznie sprawdźcie naszą galerię. Odwiedziliśmy to miejsce i jesteśmy pod wrażeniem kondycji browaru i stylu nowego lokalu.