TasteAtlas to kulinarny przewodnik online po tradycyjnej żywności, który zawiera autentyczne przepisy, recenzje krytyków kulinarnych oraz artykuły naukowe na temat popularnych składników i potraw. Tym razem pod lupę krytycy wzięli polski smalec i gzik.
TasteAtlas ocenił smalec i gzik
Krytycy kulinarni z TasteAtlas tym razem zebrali pasty do pieczywa. Wśród wielu pozycji są smarowidła z Turcji, Grecji, Indii, Francji czy Maroko.
Wiele pozytywnych recenzji uzyskało guacamole z Meksyku! Pasta została oceniona na 4,5/5 gwiazdek. - Guacamole to znany na całym świecie maślany przysmak, którego początki sięgają imperium Azteków w 1500 roku. To zdrowa mieszanka dojrzałego, puree z awokado, cebuli, papryczek chili, opcjonalnie pomidorów i wybranych przypraw, takich jak sól morska i kolendra – wyjaśniają krytycy.
Niewiele mniej bo aż 4,4 gwiazdek uzyskał hummus – przysmak z Libanu. - Ta popularna na całym świecie pasta w kolorze beżowym jest tradycyjnie przygotowywana z puree z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, soku z cytryny i czosnku. Ludzie na całym świecie uwielbiają hummus za jego pikantny smak i fakt, że jest pełen składników odżywczych – czytamy na stronie TasteAtlas.
Gzik i smalec z wysokimi ocenami!
Gzik kojarzony ze stolicą Wielkopolski uzyskał aż 4,2 gwiazdek i został przydzielony do kategorii dipów. - Podstawowa wersja tej tradycyjnej polskiej pasty składa się ze świeżego twarogu, jogurtu, mleka i szczypiorku, a niektóre odmiany czasami zawierają rzodkiewkę, cebulę lub jajka na twardo. Przyprawy i konsystencję gziku można łatwo dostosować do smaku i preferencji, i chociaż może być używany jako dip lub pasta do kanapek, tradycyjnie podaje się go z gotowanymi ziemniakami – wyjaśniają twórcy TasteAtlas.
Smalec uzyskał już znacznie mniej głosów – 3,6/5. - Smalec to tradycyjna pasta do smarowania wywodząca się z Polski. Pasta oparta jest na wytopionym tłuszczu wieprzowym, cebuli i przyprawach. Przez wieki był obfitym i niedrogim posiłkiem dla klasy robotniczej, a z czasem stał się symbolem polskiej gościnności – zachwalają krytycy z TasteAtlas.
Zgadzacie się z takimi ocenami?