Salceson zajął pierwsze miejsce w niechlubnym rankingu. Zyskał tytuł najgorszej potrawy mięsnej na świecie
"TasteAtlas" to internetowy przewodnik kulinarny, który publikuje rankingi dań z całego świata. Listy z reguły dotyczą "najlepszych" lub "najgorszych" produktów. Tym razem serwis stworzył listę, najgorszych produktów mięsnych na świecie. W zestawieniu "zaszczytne" pierwsze miejsce zajął... salceson.
W czasach PRL był rarytasem. Dzisiaj został okrzyknięty najgorszym przysmakiem na świecie
Według zestawienia "TasteAtlas", najgorszym produktem mięsnym na świecie jest salceson. Polski wyrób otrzymał ocenę 2,4 w pięciostopniowej skali. Na podium znalazły się również słowacka "Liptovská saláma" i amerykańska "szynka Smithfield" - relacjonuje Businessinsider. Listy na portalu "TasteAtlas" powstają na podstawie głosów użytkowników.
Salceson jest to rodzaj wyrobów podrobowych, wykonywanych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej. Co więcej, do tej potrawy dodaje się tłuszcz, podroby, krew, okrawki mięsa, skórki i przyprawy. Dodatkowo mięso na salceson poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia.
"TasteAtlas". Najgorsze mięsne produkty na świecie
- Salceson (Polska)
- Liptovska salami (Słowacja)
- Smithfield ham — szynka z Wirginii (USA)
- Sülzwurst (Niemcy)
- Tlačenica (Włochy)