Imbir dobry na wszystko!
Imbir zapobiega nowotworom, pomaga w regeneracji i funkcjonowaniu trzustki i wątroby. Dodatkowo pomaga też w pracy serca i mózgu. Powinniśmy go używać także w proesie odchudzania. Zapobiega miażdżycy, udarom zawałom i słabemu ukrwieniu serca. Dzięki niemu możemy też uniknąć cukrzycę typu 2, raka trzustki i wątroby.
Witaminy i minerały zawarte w imbirze
Imbir to składnik wysoce bogaty w witaminy i minerały. Możemy w niej znaleźć witaminy: A, B, C, E i K, oraz minerały takie jak: fosfor, potas, wapń i żelazo. To swoista bomba witaminowa i mineralna. Warto więc dodawać imbir do różnego rodzaju potraw, herbat i deserów.
Z czym imbir smakuje najlepiej?
Imbir jest idealny zarówno do pierników, pasztetów, czy flaków. Można go dodawać także do herbat, koktajli, oraz innych ciast. Można go dodawać do owsianek, do sosów mięsnych. Niektórzy także dodają imbir do rosołu, by wzbogacić jego smak i wzmocnić go o dodatkową porcję witamin.