Klon cieszy się sporą popularnością. Zwykle w szkołach, jesienną porą, gdy jego liście przebarwiają się na żółto, pomarańczowo lub czerwono ,jest jedną z najbardziej "rozchwytywanych" roślin. Uczniowie dekorują sale liśćmi klonu, a także wykonują różne prace plastyczne z dodatkiem jego liści. Jednak czy zdajecie sobie sprawę, że liście klonu są przysmakiem w Japonii? Jak je przyrządzić?
Mieszkańcy Japonii jadają liście klonu w tempurze. Najpierw obtaczają je w delikatnym cieście, a potem smażą w głębokim tłuszczu, co nadaje im przyjemnej chrupkości.
Tempura. Co to jest?
Określenie "tempura" jest bardzo pojemne, ponieważ może być stosowane w odniesieniu do samej panierki czy mąki używanej do jej przygotowania, ale również oznacza sztukę przyrządzania potraw - relacjonuje serwis pysznosci.pl.
W Japonii tempura jest bardzo popularna. Ten rodzaj panierki idealnie komponuje się z sushi, jak i z innymi potrawami. W Kraju Kwitnącej Wiśni tempurę wykorzystuje się niemal na każdym kroku, zarówno w wielu klasycznych budkach z jedzeniem, jak i w bardzo ekskluzywnych restauracjach.
Co jest najbardziej zaskakujące? Ten uwielbiany przez Japończyków rodzaj ciasta, jest wynalazkiem pochodzącym z... Portugalii! Przybył w XVI wieku wraz z misjonarzami i kupcami z Półwyspu Iberyjskiego, gdzie w okresie cokwartalnego postu (od jego łacińskiego określenia Quattuor Tempora pochodzi nazwa tempura) jadano warzywa smażone na głębokim tłuszczu - czytamy w serwisie pysznosci.pl.
Liście klonu w tempurze. Przepis prosto z Japonii
- Najpierw wybierz odpowiednie liście. Zbieraj tylko takie, które zaczynają żółknąć i opadać. Najlepiej by liście były małe, zdrowe i bez ciemnych plam. Koniecznie umyj je i osusz.
- Czas na tempurę. Pamiętaj! Ciasto na panierkę wyrób chwilę przed obróbką, ponieważ nie może osiągnąć zbyt wysokiej temperatury, gdyż w kontakcie z gorącym tłuszczem, może stać się gumowate i nie zapewni potrawie odpowiedniej chrupkości.
- Do osobnego naczynia dodaj 1 szklankę mąki kukurydzianej i pół szklanki pszennej. Dokładnie wymieszaj je z lodowatą wodą (jej ilość zależy od tego, jak gęste ciasto chcemy uzyskać). Pod koniec dodaj 1 łyżkę sezamu oraz szczyptę soli.
- Na patelnię dodaj dużą ilość oleju (może być rzepakowy). Olej musi się nagrzać do temperatury 170 stopni. Jak to sprawdzić? Wrzuć do tłuszczu kawałek ciasta, gdy zanurzy się do połowy, a później wypłynie na powierzchnię, to znak, że możemy dodawać nasze przysmaki.
- Następnie, w zimnym, dość gęstym cieście zanurz klonowe liście, trzymając je za ogonek, a następnie smaż je w głębokim oleju.
- Gdy przekąska zarumieni się z obu stron osączamy ją na ręczniku papierowym. Pozostawiamy do ostygnięcia. Panierowane liście klonu serwujemy z miodem, powidłami, konfiturą lub syropem klonowym - czytamy w serwisie pysznosci.pl.
Smacznego!