Na pierwszy ogień idzie poznańska pyra, czyli ziemniak! W mieście powstaje nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały.
Dzisiejszy turysta poszukuje lokalnych, unikalnych smaków. Coraz więcej osób nie pyta nas o to, jakie muzeum warto odwiedzić, tylko gdzie zjemy coś unikalnego
mówi nam Jan Mazurczak z Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. Szlak kulinarny będą tworzyć miejsca, które nawiązują do lokalnych produktów lub przepisów. Ma być przewodnikiem dla mieszkańców i turystów. Projekt co jakiś czas będzie promował nowe potrawy.
Pyry pojawiają się i w odsłonach tradycyjnych i w odsłonach bardzo nowoczesnych. Chętnie są przez wszystkich jedzone, a coraz chętniej są też oglądane właśnie w takich nowych, nie chce powiedzieć eksperymentalnych, ale dość niecodziennych odsłonach
mówi nam ekspert kulinarny, Jakub Pindych. W restauracjach pojawią się również informacje na temat potraw. W mieście organizowane są również warsztaty z przygotowywania pyry.