Proste połączenie jest symbolem włoskiego "dolce vita", a media w ostatnich dniach rozpisują się o fenomenie "l'affogato al caffè". Włosi słyną z klasycznych, ale wyjątkowych połączeń. Zobaczcie, jak to się prezentuje!
Espresso affogato hitem lata 2023
Mimo wszystko Włosi wolą klasykę. Takie spostrzeżenia ma Piotr Kępiński, poeta, krytyk literacki, a zarazem autor reportaży na temat Włoch. Jak mówi, wszyscy Włosi znają affogato, ale czy lubią?
– Muszę powiedzieć, że tylko raz ktoś przy mnie zamówił ten deser w restauracji. Ja sam również tylko raz go próbowałem i był niezły. Mam wrażenie, że młodsze pokolenie niespecjalnie za nim przepada, ale ludzie starsi – owszem. Znają, lubią, bo chyba przypomina im młodość, lata 50. i 60. XX wieku, kiedy Włochy kwitły, a oni wiedli spokojne, słodkie i kolorowe życie – opowiada w rozmowie z Well.pl pisarz i obserwator włoskiego życia mieszkający w Rzymie.
Serwis Well.pl idąc tropem najmodniejszego deseru, zapytał o affogato również Magdę Jobko, która w Wydawnictwie Czarne zajmuje się promocją książek Piotra Kępińskiego, a prywatnie jest wielką miłośniczką włoskiego "dolce vita".
– Mówiąc szczerze nie widzę tego kompletnie we Włoszech, ale może to kwestia regionu. Włosi – z mojego punktu widzenia – wybierają klasyczne kawy i desery. Wśród turystów w Turynie króluje "bicerin" [espresso, czekolada i śmietanka w małym kieliszku – przyp. TK], a w Ligurii, gdzie teraz jestem, w tradycyjnych kawiarniach trudno o kawę z lodami. Jedynie w bardziej turystycznych punktach. Oczywiście są to moje obserwacje, natomiast na przestrzeni wielu wizyt w kilku ostatnich latach, nie zauważyłam wzrostu popularności affogato ani jego szczególnej ekspozycji w kawiarniach.
Espresso affogato hitem dla turystów, a Włosi się dystansują
W mediach społecznościowych w ostatnim czasie można znaleźć mnóstwo odnośników do affogato. Co oznacza, że włoski przysmak robi furrorę wśród turystów. Znacznik #affogato w ostatnim czasie cieszy się popularnością na stronach z Hong Kongu, japońskiego Sapporo czy Londynu – trudno jednak natknąć się od razu na włoskie strony, które zachwycałby się rodzimym deserem – zauważa portal.
Mimo wszystko będą we Włoszech, trudno odmówić sobie affogato, z prawdziwymi włoskimi lodami i pysznym espresso. Dlatego wbrew dystansu Włochów, wcale nie dziwimy się turystom, że tak chętnie zamawiają ten wyjątkowy deser.