Polacy uwielbiają sernik, dlatego zawsze wypieka się go przed świętami. Dodajmy do tego piernik oraz makowiec i tym samym otrzymujemy obowiązkowe ciasta na świątecznym stole. Najtrudniejszym etapem podczas wypieku sernika jest pieczenie, podczas którego zastanawiamy się, czy tym razem ciasto upadnie, a może jednak się uda? Magda Gessler ma na to bardzo prosty patent!
Magda Gessler to znana restauratorka, prowadząca program "Kuchenne rewolucje". Celebrytki nie trzeba przedstawiać, ale z pewnością warto publikować jej ciekawe wskazówki kulinarne.
Restauratorka zdradziła co zrobić, by sernik zawsze był puszysty. Jej sekret tkwi w stopniowym dodawaniu składników oraz odpowiednim ubiciu białek. Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i nie opada od razu po wyciągnięciu z piekarnika - informuje serwis pysznosci.pl. Ten znany serwis kulinarny podaje przepis na sernik według Magdy Gessler.
Sernik Magdy Gessler - przepis
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 100 g cukru pudru,
- 250 g masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu,
- 300 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 6 jajek,
- 2 laski wanilii,
- skórka pomarańczowa,
- łyżka śmietany,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- rodzynki (można, ale nie trzeba).
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Posiekaj masło nożem, dodaj przesianą przez sitko mąkę, cukier i szczyptę soli. Wbij też żółtka i zagnieć ciasto. Masę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Ciastem wyklej dno tortownicy i je ponakłuwaj. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Przygotuj masę serową. Masło posiekaj nożem i dodaj do niego cukier. Utrzyj na gładką masę.
- Białka oddziel od żółtek. Te drugie wlej do masy maślanej. Dodaj też miąższ waniliowy oraz twaróg. Na samym końcu dodaj mąkę. Wszystko razem zmiksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy na sernik. W tym momencie możesz dorzucić też dodatki w stylu rodzynek czy skórki pomarańczowej.
- Masę serową wlej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
- Kiedy się sernik upiecze, nie wyciągaj go od razu. Poczekaj, aż ostygnie. Od razu po tym polej ciasto polewą.