Nerkowce

i

Autor: Canva

Zdrowie

Czy orzechy nerkowca są trujące? Eksperci nie mają wątpliwości!

Często mówi się o zdrowotnych właściwościach orzechów, które zawierają dużo dobrych tłuszczy. Dzięki nim m.in. nasz mózg może pracować w bardziej efektywny sposób. Niestety jeden gatunek orzecha może być trujący. Zobaczcie jak jeść popularne nerkowce, aby nie narazić się na zatrucie.

Czy orzechy nerkowca są trujące? 

Orzechy nerkowca to typ orzechów rosnących na drzewach. W okresie wzrostu orzechy dojrzewają w czerwonych lub żółtych skorupkach, przypominających kształtem gruszkę. Kiedy orzech spadnie z drzewa jest dojrzały i gotowy do dalszego procesu obróbki. 

Dlaczego nie można od razu zjeść dojrzałego orzecha nerkowca? Wszystko przez truciznę o nazwie urushiol, która jest zawarta w oleistej powłoce otaczającej łupiny orzecha. Dlatego też przed wypuszczeniem orzechów nerkowca na rynek konieczna jest obróbka cieplna usuwająca truciznę. Czasami proces pieczenia nerkowców powtarzany jest dwukrotnie, dla zwiększenia czystości produktu. 

Jaką truciznę zawierają nerkowce? 

Nerkowce, podobnie jak inne produkty z rodziny Anacardiaceae, zawierają truciznę o nazwie urushiol. Inne rośliny, w których wykrywalny jest urushiol to m.in. mango oraz pistacje. Ta substancja znajduje się również w trującym bluszczu i może skutkować swędzącą wysypką oraz nieprzyjemnymi objawami alergii. 

W 1982 roku w Stanach Zjednoczonych doszło do incydentu, podczas którego wykryto 7 i pół tysiąca opakowań z nieprzygotowanymi do sprzedaży nerkowcami. Niepoddane obróbce cieplnej orzechy wywołały reakcję alergiczną u 20% konsumentów! 

Czy nerkowce w sklepach są bezpieczne? 

Tak! Nerkowce w sklepach zazwyczaj są bez swoich łupin, w których znajduje się najwięcej trującej substancji. Orzechy są także uprzednio pieczone, aby pozbyć się resztek oleju, który może zawierać urushiol. Wydłużony proces produkcji orzechów nerkowca wpływa także na jego cenę, która jest zazwyczaj wyższa od np. orzechów włoskich. 

Nie martwcie się jeśli zobaczycie na opakowaniu napis "bez dodatków". Nie oznacza to, że nerkowce nie zostały odpowiednio przygotowane, a jedynie, że nie zawierają dodatków, takich jak sól czy przyprawy. 

Dlaczego warto jeść orzechy?