- Tradycja jedzenia gęsi na św. Marcina sięga IV wieku i wiąże się z legendą o św. Marcinie, którego wydały gęsi, gdy próbował uniknąć godności biskupiej.
- Polska jest dużym producentem gęsi, ale statystyczny Polak spożywa jej niewiele. Świeżą gęś można kupić jesienią, a mięso gęsi jest stosunkowo chude i bogate w wartości odżywcze.
- W Poznaniu 11 listopada mieszkańcy zajadają się nie tylko rogalami, ale także gęsiną.
- Więcej informacji znajdziesz na eska.pl
W Poznaniu w Dniu św. Marcina na ulicy Święty Marcin odbywa się festyn pod nazwą „Imieniny ulicy”. W swojej obecnej formie istnieje od 1993 roku, jednak tradycją nawiązuje do średniowiecznych obchodów tego święta. W roku 2025 korowodu znanego z poprzednich lat korowodu nie będzie. Nie oznacza to jednak, że zabraknie atrakcji. Tradycyjnie w Dniu św. Marcina w całej Polsce jada się rogale świętomarcińskie oraz gęsinę.
Gęsina na Święto Marcina - skąd wzięła się tradycja
Gęsia tradycja w Polsce jest długa i wiąże się z nią wiele zwyczajów. Jednak nie zajadamy się gęsiną: statystyczny Polak zjada jej jedynie… 25 gramów rocznie! Chociaż co ciekawe Polska jest największym producentem mięsa gęsiego w Europie. 96,5 procenta trafia na eksport!
Historia gęsiny na stole w imieniny świętego Marcina sięga IV wieku. Według legendy św. Marcin, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupskiej, skrył się w zagrodzie gęsi. Ptaki jednak wydały go, podnosząc raban i głośno gęgając. Stąd święty został skojarzony z gęsiną, a z czasem powstało powiedzenie "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" oraz "Na świętego Marcina gęś do komina". W Polsce gęsina obecna jest w tradycji kulinarnej co najmniej od XVII wieku.Wyraźny rozkwit produkcji nastąpił w XIX wieku, kiedy na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln.
Gęsina jest produktem sezonowym, świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. W pozostałych miesiącach roku, dostępna jest jedynie mrożona.
Polecany artykuł:
Gęsina na Święto Marcina - jakie jest mięso gęsie?
Mięso gęsi jest stosunkowo chude. Zawiera około 3-6 procent tłuszczu, a także dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6 i witamin: A, z grup B i E, pełnowartościowego białka, jak również składników mineralnych: żelaza, fosforu, magnezu i cynku. Mięso gęsi uznawane bywa za dietetyczne, zwłaszcza dla osób odchudzających się. Posiada ponadto charakter afrodyzjakalny. Z uwagi na sposób chowu gęsi (w znakomitej większości wolny wybieg na świeżym powietrzu) gęsina uznawana jest za produkt ekologiczny. Podstawą wyżywienia gęsi są głównie pasze naturalne.
Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!
Jak wyglądały imieniny ulicy Św. Marcin w 2024? Zobaczcie naszą galerię!