Mizeria

i

Autor: Canva Jak przyrządzić dobrą mizerię?

Kuchnia

Jak zrobić dobrą mizerię? Okazuje się, że bardzo łatwo ją zepsuć!

Nie ma to jak mizeria do obiadu. Szczególnie do kotletów mielonych z ziemniakami. Jedni lubią ją na słodko, inni na słono. Najlepiej smakuje latem, z użyciem ogórków gruntowych. Jednak bardzo łatwo ją zepsuć i robią to nawet najbardziej doświadczone gospodynie. Co zrobić, by była pyszna? O tym w poniższym artykule!

Mizeria - królowa surówek w polskich domach?

Któż z nas nie lubi mizerii do obiadu z kotletami mielonymi i gotowanymi lub duszonymi ziemniakami? Pojawia się ona w wielu polskich domach. Zdania co do składników użytych w niej są podzielone. Jedni jedzą ją na słono, inni na słodko. A co zrobić, by mizeria miała jak najlepszy smak?

Najlepsza mizeria, jak ją zrobić?

Najlepsza latem, ze świeżych ogórków gruntowych - mizeria. Jednak nawet najlepsi kucharze zapominają o tym, jaka kolejność powinna być zachowana, by mizeria miała jak najlepszy smak. Otóż wielu z nas zapomina, że śmietanę, bądź jogurt naturalny podajemy dopiero po przyprawieniu ogórków solą i pieprzem. Wielu z nas często robi odwrotnie, przyprawiając mizerię po zalaniu ogórków śmietaną.

Dlaczego kolejność jest ważna?

Jeżeli zalejemy niedoprawione ogórki śmietaną, bądź jogurtem naturalnym i dopiero potem ją doprawimy, mizeria będzie mocno rozwodniona i nie będzie miała aż tak dobrego smaku. Poprawna kolejność i to, że odstawimy przyprawione ogórki na kilka minut sprawia, że puszczą one soki, a smak będzie bardziej wyrazisty, a tym samym mizeria będzie jeszcze bardziej pyszna!

Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?