Mizeria - królowa surówek w polskich domach?
Któż z nas nie lubi mizerii do obiadu z kotletami mielonymi i gotowanymi lub duszonymi ziemniakami? Pojawia się ona w wielu polskich domach. Zdania co do składników użytych w niej są podzielone. Jedni jedzą ją na słono, inni na słodko. A co zrobić, by mizeria miała jak najlepszy smak?
Najlepsza mizeria, jak ją zrobić?
Najlepsza latem, ze świeżych ogórków gruntowych - mizeria. Jednak nawet najlepsi kucharze zapominają o tym, jaka kolejność powinna być zachowana, by mizeria miała jak najlepszy smak. Otóż wielu z nas zapomina, że śmietanę, bądź jogurt naturalny podajemy dopiero po przyprawieniu ogórków solą i pieprzem. Wielu z nas często robi odwrotnie, przyprawiając mizerię po zalaniu ogórków śmietaną.
Dlaczego kolejność jest ważna?
Jeżeli zalejemy niedoprawione ogórki śmietaną, bądź jogurtem naturalnym i dopiero potem ją doprawimy, mizeria będzie mocno rozwodniona i nie będzie miała aż tak dobrego smaku. Poprawna kolejność i to, że odstawimy przyprawione ogórki na kilka minut sprawia, że puszczą one soki, a smak będzie bardziej wyrazisty, a tym samym mizeria będzie jeszcze bardziej pyszna!