Jajka dobre na wszystko. Zwłaszcza na śniadania!
Jajka mają ogromną ilość wartości odżywczych, zwłaszcza białko. Mają także niską zawartość cholesterolu. Za to dużo w nich sodu, potasu, magnezu, wapnia, czy witaminy D. Mało w nim też węglowodanów. To idealny produkt na śniadanie. Wystarczą dwa jajka dziennie, by nasz organizm był dużo zdrowszy. Zniwelują także głód, więc zniesie to ryzyko tego, że będziemy dojadali w ciągu dnia różnego rodzaju pustych kalorii. Choć są one niskokaloryczne, są bardzo sycące.
Dziesięć produktów, których nie powinniśmy łączyć z jajkami!
Dziesięć produktów, które bardzo często łączymy z jajkami nie powinny być z nimi łączone. Wszystko przez wzajemne blokowanie wartości odżywczych, które cechują te produkty. Są to:
- owoce - nie powinniśmy ich łączyć, zwłaszcza z ciężkostrawnymi owocami, zawierającymi ogromną ilość cukrów prostych, takich jak winogrona, jabłka, czy gruszki, gdyż mogą powodować poważne problemy trawienne,
- ziemniaki - połączenie skrobi i białka powoduje utrudnione wchłanianie się żelaza i wapnia, w które bogate są jajka,
- ryż - tutaj podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Także ryż utrudnia wchłanianie ważnych wartości odżywczych z jajek,
- masło, majonez, śmietana - mimo, że to ulubione połączenie Polaków, zwłaszcza z majonezem, jest ono bardzo ciężkostrawne, które powinniśmy unikać zwłaszcza nocą,
- ser, wędliny, mięso - podobnie, jak jajka, to produkty z dużą zawartością białek. Jak wszystko, także białka mają swoje ograniczenia, których nie powinniśmy przekraczać, by nie tego nie przedawkować,
- ryby - awidyna z jajek blokuje przyswajanie witaminy B7, zwłaszcza z tłustych ryb.
Mimo, że zwłaszcza mięso, ziemniaki, czy majonez, to z jajkami ulubione połączenie Polaków, to powinniśmy ich unikać, dla naszego dobra.