Kilka słów o rogalach świętomarcińskich
Rogale świętomarcińskie. Tradycja wypieku tego przysmaku sięga już 1891 roku! W tamtym czasie, gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, poprosił wiernych, aby każdy, w miarę możliwości, zrobił coś dla ubogich. W ten sposób powoli kształtowała się historia. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na prośbę proboszcza, upiekł trzy blachy rogali z białym makiem i przyniósł pod kościół. Tak się zaczęło! W kolejnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta.
Quiz. Test wiedzy o rogalach świętomarcińskich?
Rogale świętomarcińskie są dumą poznaniaków, ponieważ tylko w Poznaniu i niektórych regionach Wielkopolski, można kupić certyfikowane rogale. Jednak niestety każdego roku, wzrastające ceny sprawiają, że stawki za rogale szokują. Z racji tego, że jest to wyjątkowy wypiek, uznany za symbol Poznania, każdy chociaż raz w roku, bez względu na ceny i kalorie, powinien skusić się na rogala świętomarcińskiego.
Mimo wszystko mamy nadzieję, że jadasz rogale nie tylko na 11 listopada? Wiesz, że ich nadzienie składa się z białego maku, a ciasto wykonywane jest z dodatkiem margaryny? Jeżeli odpowiedziałeś twierdząco na powyższe pytania, to spróbuj swoich sił, w naszym poznańskim teście!