Wszyscy ci, którzy uwielbiają nabiał, zapewne zacierają już ręce! Właśnie te osoby powinny zainteresować się ofertą pracy Uniwersytetu Wisconsin-Madison. Centrum Badań nad Nabiałem poszukuje "degustatora żywności". Jego zadaniem będzie próbowanie różnych rodzajów sera żółtego, pizzy oraz innych mlecznych produktów.
Niecodzienna oferta pracy: chętny zje mnóstwo pizzy i sera żółtego
O ofercie Centrum Badań nad Nabiałem Uniwersytetu Wisconsin-Madison informuje CNN. Naukowcy poszukują "opisowego panelisty sensorycznego", który dołączy do "grupy doświadczonych degustatorów". Tym samym: uczelnia chce zatrudnić testera smaku produktów nabiałowych, który będzie opisywał swoje wrażenia.
Jednak nie będzie to opinia na zasadzie „dobre i smaczne”, a raczej fachowy opis sensoryczny. Centrum wymaga, aby aplikująca na to stanowisko osoba potrafiła opisać smak produktów mlecznych "na podstawie wyglądu, tekstury, smaku i aromatu". Wszystko na potrzeby rozwoju produktów i badań.
Kluczowe warunki dla kandydatów
Trzeba pamiętać, że z aplikowania powinny zrezygnować osoby z nietolerancją laktozy. W ofercie pracy badacze zaznaczyli, że przyszli kandydaci powinni spodziewać się degustacji do 12 pizz i 24 próbek sera tygodniowo, jak również innych produktów spożywczych.
Zobacz, jak wygląda rekordowa zapiekanka!
Pozostałymi obowiązkami panelistów będzie udział we wspólnych dyskusjach panelowych i uczestnictwo w szkoleniach. Z oferty wynika, że jedna sesja trwa trzy godziny, natomiast uczestnicy musieliby być dostępni na maksymalnie trzy sesje w tygodniu – informuje serwis money.pl.
Centrum Badań Mleczarskich oferuje stawkę godzinową za pracę "degustatora". Zatrudnione osoby mogą liczyć na stawkę 15 dolarów za godzinę pracy.