Limitowany rogalik śniadaniowy. Mistrz cukiernictwa Rocco Cannavino z Neapolu pomysłodawcą
"Wulkanicznego" rogalika w limitowanej wersji oferuje mistrz cukiernictwa Rocco Cannavino, który zaprosił do współpracy znanego neapolitańskiego szefa kuchni Francesco Sodano.
Polecany artykuł:
"Magma", czyli czarny rogalik śniadaniowy z Neapolu. Czym jest rogalik "Magma"?
- Poranny przysmak w bardzo nietypowym wydaniu wykonany jest z całkowicie czarnego ciasta francuskiego, które zostało zabarwione węglem roślinnym - wyjaśnił Cannavino. "Magma" nadziewana jest kremem z mleka bawolic o smaku cytrynowym. W samym środku znajduje się marmolada z cytryn; także czarna, bo poddana procesowi utlenienia przez szefa kuchni. Rogalik udekorowany jest szarym popiołem jadalnym.
Najdroższy rogalik świata? Ile kosztuje "Magma"?
Cenny wypiek sprzedawany jest na specjalnej paterze przykrytej kloszem. Przekazał je szopkarz z Neapolu Marco Ferrigno, który do takiego właśnie opakowania wkłada swoje szopki. Całość zamykana jest w pudle w kształcie przypominającym Wezuwiusza.
- Dochód ze sprzedaży "Magm" zostanie przekazany organizacji, niosącej pomoc bezdomnym w Neapolu - zapowiedziano w cukierni, w której przyjmowane są zapisy na czarne rogaliki.
Quiz. To test dla prawdziwych smakoszy rogali świętomarcińskich. Ile wiesz o tym poznańskim przysmaku?