Jak doskonale wiemy, tradycyjny polski chleb razowy to pieczywo unikatowe, którego nie znajdziemy w innych krajach Europy Zachodniej. Jednak serca redaktorów CNN zdobył podpłomyk!
Podpłomyk na liście najlepszych rodzajów pieczywa na świecie
Słowianie wypiekali proste placki z mąki i wody od wieków - najpierw bezpośrednio w żarze, a potem na kamieniu. Trudno o prostszy przepis na pieczywo: wystarczy mąka, woda, sól i dobrze rozgrzane podłoże, na którym w krótkim czasie można wypiec placek. Przez wieki ta receptura właściwie się nie zmieniła – modernizacji ulegały sposoby pieczenia placka. Dziś podpłomyk wypiekamy najczęściej już nie na gorącym kamieniu, tylko w piekarniku - przypomina "Rzeczpospolita". - Podpłomyk to cudownie prosta przystawka, będąca częścią ogromnego drzewa genealogicznego płaskich chlebków – pisze o podpłomyku Jen Rose Smith, redaktorka CNN, a wcześniej szefowa kuchni specjalizująca się w wypiekach, cytuje dziennik.
Warto dodać, że na liście 50 najlepszych rodzajów pieczywa znalazło się mnóstwo innych wypieków z całego świata. Mowa o francuskiej bagietce, włoskiej ciabttcie, meksykańskiej tortilli, niemieckim pumperniklu czy gruzińskim chaczapuri.
Lista 50. najlepszych rodzajów pieczywa na świecie
Z racji na bardzo różnorodne pieczywo, redakcja CNN zdecydowała się nie tworzyć rankingu z numeracją od 1 do 50. Przy tak szerokiej rozpiętości wypieków, byłoby to niemal niemożliwe. Niemniej obecność podpłomyka w światowym zestawieniu - bardzo nas ucieszyła!
Oczywiście podpłomyk nie jest jedynie polską specjalnością. Jego odpowiedników nie brakuje na całym świecie – by wymienić chociażby grecką pitę, tureckie pide, alzackie Flammkuchen, izraelską macę czy meksykańską tortillę - relacjonuje "Rzeczpospolita". Podpłomyki z całego świata różnią się jedynie rodzajem mąki.