Dwanaście potraw wigilijnych, skąd tradycja?
Liczba 12 w chrześcijańskiej tradycji jest głęboko zakorzeniona. 12 godzin widzimy na zegarze, mamy 12 miesięcy, było 12 Apostołów. Wszystko po części może mieć związek także z potrawami wigilijnymi. Wszystko to ma oznaczać pomyślność i dobro w każdym z dwunastu następnych miesięcy, a także opiekę wszystkich dwunastu apostołów, którzy towarzyszyli Jezusowi w jego życiowej drodze, w Biblii.
Jakie potrawy na naszych stołach wigilijnych?
Najważniejsze, by potrawy, które znajdą się na stole Wieczerzy Wigilijnej były postne, więc nie zawierały mięsa. Wśród zup dominują: barszcz czerwony, oraz zupa grzybowa. Jeśli chodzi o przystawkę, tutaj bezsprzecznie królują pierogi z kapustą i grzybami, ale też sama kapusta z grzybami, niekiedy pieczarki w śmietanie, czy śledzie w różnym rodzaju (po kaszubsku na przykład). Daniem głównym jest karp, chociaż często zastępowany innymi rybami, które nie zawierają na przykład ości. Następnie może być to na przykład kutia, lub inne słodsze wyroby.
Tych składników nie znajdziecie w potrawach wigilijnych!
Nie da się wyobrazić na przykład zupy grzybowej bez grzybów, czy pierogów bez kapusty. Barszcz bez buraków także nie ma sensu. Jednak, czy znacie wszystkie, pozostałe składniki potraw wigilijnych? Czego nie ma w sobie tradycyjna sałatka jarzynowa? Pomijamy oczywiście tradycje rodzinne, jak na przykład "niespodziankę" zawartą w pierogach wigilijnych. Według niektórych tradycji ta osoba, która trafi na pieroga z niespodzianką będzie miała pomyślność przez cały następny rok.
Rozwiążcie quiz z pytaniami o tym, jakich składników nie znajdziemy w potrawach wigilijnych!
Zobaczcie zdjęcia z tegorocznej Wigilii ze Smoleniem w Poznaniu!
