Mięso komórkowe, czym jest?
Jak już pisaliśmy na naszym portalu, mięso komórkowe jest wytwarzane w probówkach, w specjalnych warunkach laboratoryjnych z komórki pobranej od żywego zwierzęcia. Oznacza to brak cierpienia zwierząt, oraz sprawia, że produkcja żywności jest szybka i nie jest szkodliwa wobec środowiska.
Jest wniosek o sprzedaż mięsa z probówki w Unii Europejskiej!
Jak dotąd sprzedaż mięsa komórkowego jest możliwa jedynie w Stanach Zjednoczonych i to tam głównie rozwija się ta gałąź rolnictwa, to Europa nie jest w tyle. Jedna z francuskich firm - Gourmey złożyła wniosek o możliwość sprzedaży mięsa komórkowego na terenie Unii Europejskiej. Chodzi o popularne we Francji foie gras, produkowane z gęsich i kaczych wątróbek.
Kiedy mięso komórkowe w polskich sklepach?
Proces, w którym Unia Europejska zatwierdzi możliwość sprzedaży mięsa z probówki jest bardzo długi. Potrwa przynajmniej 18 miesięcy, bo tyle stanowi europejskie prawo. Oznacza to więc, że do polskich sklepów trafi najwcześniej na początku 2026 roku. Sami Polacy przychylnym okiem patrzą na takie rozwiązanie. Ponad połowa Polaków popiera pomysł wprowadzenia takiego mięsa do sklepów!