Mięso z laboratorium

i

Autor: Canva AI mięso z probówki - obraz wygenerowany przez sztuczną inteligencję

Żywność

W Europie będzie można zjeść mięso komórkowe? Jest pierwszy wniosek o zgodę Unii!

Udane badania na temat mięsa komórkowego mogą sprawić, że będzie łatwiejsza i bardziej ekologiczna produkcja mięsa. Teraz ta szansa wchodzi na nowy poziom. Jedna z francuskich firm złożyła jako pierwsza w Unii Europejskiej wniosek o pozwolenie na sprzedaż mięsa komórkowego. Jak długo będziemy musieli na nie czekać w sklepach?

Mięso komórkowe, czym jest?

Jak już pisaliśmy na naszym portalu, mięso komórkowe jest wytwarzane w probówkach, w specjalnych warunkach laboratoryjnych z komórki pobranej od żywego zwierzęcia. Oznacza to brak cierpienia zwierząt, oraz sprawia, że produkcja żywności jest szybka i nie jest szkodliwa wobec środowiska.

Jest wniosek o sprzedaż mięsa z probówki w Unii Europejskiej!

Jak dotąd sprzedaż mięsa komórkowego jest możliwa jedynie w Stanach Zjednoczonych i to tam głównie rozwija się ta gałąź rolnictwa, to Europa nie jest w tyle. Jedna z francuskich firm - Gourmey złożyła wniosek o możliwość sprzedaży mięsa komórkowego na terenie Unii Europejskiej. Chodzi o popularne we Francji foie gras, produkowane z gęsich i kaczych wątróbek.

Kiedy mięso komórkowe w polskich sklepach?

Proces, w którym Unia Europejska zatwierdzi możliwość sprzedaży mięsa z probówki jest bardzo długi. Potrwa przynajmniej 18 miesięcy, bo tyle stanowi europejskie prawo. Oznacza to więc, że do polskich sklepów trafi najwcześniej na początku 2026 roku. Sami Polacy przychylnym okiem patrzą na takie rozwiązanie. Ponad połowa Polaków popiera pomysł wprowadzenia takiego mięsa do sklepów!

Zobaczcie tę nietypową budowlę!